RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Stijn (9) redt vader uit landbouwvoertuig: "Zonder hem had het heel anders kunnen aflopen"

EEMNES - Kneuzingen, blauwe plekken en wat schrammen. Eemnesser Jan-Peter de Jong raakte woensdagmiddag bekneld in zijn hooischudder. Dankzij kordaat optreden van zijn 9-jarige zoon Stijn, blijft het bij enkele lichte verwondingen.

Gisteravond ontving Stijn van locoburgemeester Theo Reijn een erepenning voor zijn heldhaftige optreden. "Voor zo'n klein mannetje is dat natuurlijk heel indrukwekkend", vertelt zijn vader. "Hij kreeg ook nog een cadeaubon van 25 euro voor een speelgoedwinkel. Dat vond hij helemaal geweldig. Maar nog blijer was hij toen ik uit het ziekenhuis kwam."

Na vier uur werd De Jong ontslagen op de trauma-afdeling van het UMC Utrecht. Het ongeluk gebeurde op het eigen erf, waar het gezin in een verbouwde boerderij woont. "We hebben een aantal paarden en koeien voor de hobby, en een stuk weiland. Dat moet bewerkt worden. Stijn vindt dat prachtig om mee te gaan. Maar nu ging het even goed mis."

REPARATIEWERKZAAMHEDEN

Hij vertelt wat er woensdagmiddag gebeurde. "Ik kwam met de hooischudder thuis, waar ik nog wat reparatiewerkzaamheden aan moest verrichten. Mijn zoontje zou meegaan naar het land toe. Ik was op het erf bezig met de werkzaamheden, en toen liet ik de machine naar beneden klappen. Aan de ene kant ging het goed, maar aan de andere kant viel de machine door zijn eigen gewicht naar beneden, waardoor de ronsels (tandwielen, red.) zijn gaan draaien. Ik stond er heel kort op, waardoor ik zo de machine in werd getrokken. Die stond overigens gewoon uit, maar omdat de tandwielen in elkaar draaiden, begon hij iets te draaien."

MACHINEGERICHT

Stijn dacht geen moment na en zette de trekker direct uit. "Wij hebben altijd veel gewerkt met grote machines in en om het land. Vanaf kleins af aan heb ik hem geleerd dat hij contact moet houden met degene die in de betreffende machine zit. Hij is wel machinegericht, zeg maar."

Als De Jong alleen op het land had gewerkt, had het zomaar anders af kunnen lopen. "Dan moet je nog maar kijken wanneer iemand je vindt. Mijn telefoon was zo plat als een dubbeltje, daar kon ik in ieder geval niet meer mee bellen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht