RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zoek verkoeling in het bos: "Een grote boom geeft net zoveel koelte als tien airco's"

1/2
UTRECHT - Het wordt vandaag warm. Héél warm. Het Utrechts Landschap heeft daarom een tip om de dag een beetje koel door te komen: "Kom de schaduw van onze bossen opzoeken en maak een rustige wandeling".

Het kwik in de provincie Utrecht kan oplopen tot zeker 32 graden en dan kun je volgens het Utrechts Landschap echt beter in het bos zijn. Het verschil in temperatuur tussen stad en bos kan wel oplopen tot wel 10 graden Celsius, zegt boswachter Joris Hellevoort.

"Ik heb al vaak horen zeggen dat het verschil 5 graden is, maar ik durf het wel wat stelliger te zeggen: het kan wel 10 graden schelen. In de binnenstad van Utrecht staan soms nauwelijks bomen en alleen maar stenen en gebouwen. Dat warmt ontzettend op. Ik weet bijna zeker dat dat 10 graden scheelt met een bos."

AIRCO

In de stad houden gebouwen de warmte vast, vindt uitstoot van broeikasgassen plaats en is weinig groen te vinden. In de bossen is het koeler door de schaduw van de bomen én door de verdamping van water vanaf de bladeren.

Uit onderzoek van Wageningen Universiteit en TU Delft blijkt dat één grote boom voor net zoveel verkoeling zorgt als tien airco's. "De hele techniek van de airco bestond al heel lang, al 250 miljoen jaar. Alleen is dit een airco die heel duurzaam is."

JEUKRUPS

Het kan misschien wel koeler zijn in het bos, maar er zitten ook nare kriebelbeesten, waaronder de gevreesde eikenprocessierups. En er liggen teken op de loer. "Ja, dat klopt", zegt boswachter Hellevoort. "Ik zeg vaak gekscherend: de natuur is levensgevaarlijk. Maar als iedereen nou leert een eik te herkennen en als we dat van jongs af aan al doen, dan kun je er in de zomer van een afstandje van genieten."

Het Utrechts Landschap meent dat een rustige boswandeling de beste manier is om deze tropische dag door te komen. Op de site van de natuurbeheerder staan meerdere routes.

Boswachter Hellevoort over het bos: "Daar staan miljoenen airco's".


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -