Utrechter is maand na ramkraak weer vol goede moed: "Shit happens, nou oplossen"

© RTV Utrecht / Peter Huting
UTRECHT - Begin juni reden twee mannen een gestolen busje de voorgevel binnen van flexwerkplek Daar in de Utrechtse wijk Rotsoord. De buit was een vijf jaar oude iMac met een waarde van nog geen duizend euro. Voor de dieven geen grote vangst, maar voor eigenaar Bas Verweij was de ramkraak een groot probleem.
"Het is een lompe diefstal. Een auto door m'n voorpui. Ik ben twee dagen mijn stem kwijt geweest. Niet omdat ik heb geschreeuwd, maar misschien omdat het hele gebeuren toch op mijn lichaam is geslagen."
Maar lang wil Bas niet bij de pakken neerzitten. Nog geen maand verder is er bijna niets meer te zien van de ramkraak. Behalve een houten plaat in de voordeur met een grote tekening erop.

DEUR

"Het is nou eennmaal gebeurd en ik wil er niet te lang bij stilstaan. We moeten gewoon verder. Shit happens. Onze deur heeft een vrij specifieke maat en is pas in september leverbaar. Daarom hebben we besloten om de nooddeur op te fleuren met een tekening. De slang en de appel zijn natuurlijk symbolisch. En ik heb er een mooie Saab opgeschilderd. Ook symbolisch, een veel mooiere auto dan het busje dat ze gebruikten."

STEEDS GEWONER

Ramkraken beginnen steeds gewoner te worden. Inbrekers stelen een auto en rammen er een voorpui mee in. Vooral Apple producten zijn populair. Zo werd de AMAC in The Wall in Leidsche Rijn onlangs slachtoffer van een brutale kraak.
Maar ook opticiens zijn een geliefd doelwit. In één klap honderden brillen stelen met een kraak lijkt een lucratieve bezigheid. De gestolen brillen zijn makkelijk te verhandelen op de zwarte markt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.