Problemen Uithoflijn erger dan gedacht, mogelijk rijdt de tram pas in het najaar

© RTV Utrecht
UTRECHT - De kans is groot dat de nieuwe tramlijn naar De Uithof over een maand toch nog niet gaat rijden. Er zijn te veel storingen geweest waardoor de tram nog niet aan alle voorwaarden voldoet.
Als de problemen niet snel worden opgelost "moet op 16 juli besloten worden om niet op 29 juli, maar op een latere datum tram 22 in gebruik te nemen", schrijft de provincie. Begin deze maand hoopten de provincie en gemeente dat eind juli mogelijk was, maar die datum lijkt nu vrijwel onhaalbaar.
In overleg met vervoerder U-OV wordt dan een nieuwe datum gezocht. De provincie denkt dan aan de herfstvakantie in december bij de start van de winterdienstregeling.

SLAGBOMEN

Het probleem met het signaleringssysteem en de slagbomen bij de Koningsweg lijkt hardnekkiger dan gedacht. De sensor die moet aangeven of er een tram aankomt werkt niet naar behoren bij warme temperaturen en stortbuien zo werd in een bijpraatsessie aan politici verteld. Slagbomen blijven dan gesloten zonder dat er een tram aankomt.
Alternatieven voor het systeem zijn er niet en een oplossing lijkt nog niet in zicht. Daardoor kan de tram voorlopig nog geen passagiers vervoeren.

VOORWAARDE

Door de issues is de tram nog niet in staat om stabiel 6x per uur te rijden. Dat is wel een voorwaarde voor de ingebruikname op 29 juli.
De ingebruikname van de tramverbinding kan ook alleen in een rustige periode. In overleg met vervoerder U-OV kijken gemeente en provincie of dit bijvoorbeeld tijdens de herfstvakantie kan, of dat december zich daar meer voor leent.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.