Man in Utrechtse wijk Zuilen aangehouden voor terrorisme

© RTV Utrecht
UTRECHT - De politie heeft gisteren in Utrecht een 33-jarige man aangehouden die verdacht wordt van deelneming aan een terroristische organisatie. Daarnaast was hij vermoedelijk actief in online drugshandel op het darkweb. Op zijn computer zijn ook kinderpornografische afbeeldingen aangetroffen.
De man werd gisteren opgepakt op de Minister Talmastraat in Zuilen. Hij werd daar door een arrestatieteam uit een huis gehaald, bevestigde een woordvoerder van het landelijk parket van het OM.
Het onderzoek naar de verdachte, die toen in Utrecht woonde, begon in 2016 met informatie van de AIVD. Volgens de inlichtingendienst had de man in 2015 geprobeerd naar Syrië te reizen. Ook onderhield hij contacten met IS-leden in dat land en met anderen die propaganda verzorgden voor IS. Hijzelf zou propaganda voor en van IS verspreiden en ook propagandafilmpjes van de terroristische organisatie maken en verspreiden.
Het opsporingsonderzoek werd begin 2017 onderbroken omdat de verdachte naar Marokko was vertrokken. Hij keerde een week geleden terug naar Nederland.
Persvoorlichter Wim de Bruin van het Landelijk Parket: "Het is iemand die eerder ook al woonachtig was in Utrecht, in de periode dat het onderzoek begon, in 2016. Begin 2017 is hij naar Marokkko gereisd. Vorige week is hij teruggekeerd naar Utrecht, dat heeft geleid tot zijn aanhouding."
De man is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam en voor twee weken in bewaring gesteld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.