Rechtbank maakt zich op voor proces tegen tramschutter Gökmen Tanis

© ANP / Politie
UTRECHT - Wat heeft Gökmen Tanis bezield toen hij op 18 maart een bloedbad aanrichtte in de sneltram op het 24 Oktoberplein in Utrecht? Dat is een vraag die veel mensen zal bezighouden als vandaag het proces tegen de Utrechtse verdachte van de tramaanslag begint. Maar, omdat het om een zogenoemde pro forma-zitting gaat, zal daar waarschijnlijk geen antwoord op komen.
Het Openbaar Ministerie bracht eerder naar buiten dat Tanis onder meer wordt beschuldigd van meervoudige moord en moordpogingen met een terroristisch oogmerk. In de rechtbank zal de officier van justitie vanmorgen de volledige tenlastelegging voordragen en uitleg geven over de stand van het onderzoek. Ook kan er een besluit worden genomen om hem in het Pieter Baan Centrum te laten onderzoeken op psychische stoornissen.

DODEN EN GEWONDEN

Op de fatale dag stapt Tanis bij de halte 24 Oktoberplein om kwart voor 11 de tram binnen. Van dichtbij begint hij vrijwel gelijk te schieten op willekeurige reizigers. Twee jonge vrouwen en een man overlijden ter plekke: een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen uit Utrecht van 28 en 49 jaar oud. Meerdere mensen raken gewond, van wie drie ernstig. Een 74-jarige man uit De Meern, overlijdt 10 dagen na de aanslag.
Al vrij snel na het schietincident achterhaalt de politie de identiteit van de schutter. Tanis gaat ervandoor in een gestolen auto. Als de politie die terugvindt, ligt daarin een stuk papier waarop 'Voor mijn moslimvrienden, Allahu Akbar' is geschreven. Het is een verscheurde brief van het OM, gericht aan Gökmen Tanis, in verband met een verkrachtingszaak waarin hij verdachte is. Mede hierdoor vermoedt het OM een terroristisch motief.

AANHOUDING

Gökmen Tanis blijkt een bekende van de politie met een flink strafblad. Hij is onder meer veroordeeld voor verboden wapenbezit, inbraak, fietsendiefstal en bedreiging van een politieagent. Als zijn foto wordt vergeleken met bewakingsbeelden van de tram, blijkt dat hij inderdaad de schutter is. Om hem zo snel mogelijk aan te kunnen houden, maakt de politie de identiteit van de verdachte gelijk bekend via de media.
Als Tanis die middag via een mobiele telefoon inlogt op zijn bankrekening, weet de politie waar hij is. Aan het begin van de avond wordt hij door een arrestatieteam aangehouden in de woning van een kennis aan de Oudenoord in Utrecht. Hij bekent vrij snel daarna dat hij degene was die in de tram heeft geschoten en zegt dat hij alleen heeft gehandeld.

VERSLAAFD

Al direct na zijn aanhouding komt steeds meer informatie naar buiten over de verdachte. Uit beschrijvingen van mensen uit zijn omgeving komt hij naar voren als een veelpleger die verslaafd is aan drank en drugs. Hij is opgegroeid in een vroom Turks moslimgezin, maar zou zichzelf alleen rond de ramadan als gelovige kleden en gedragen.
Voor contacten met IS of andere terroristische groeperingen lijkt concreet geen bewijs te zijn, concludeert ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Wel zou zijn broer banden hebben met de extremistische Turkse Kaplanbeweging.

ADVOCAAT ONTSLAGEN

De verdachte heeft onlangs zijn advocaat ontslagen en liet de rechtbank weten dat hij niet bij de eerste rechtszitting aanwezig wilde zijn, maar de rechtbank heeft hem bevolen om te komen. Zo nodig wordt hij tegen zijn zin naar de zitting gebracht. Hij zal dan zelf het woord moeten voeren.
Voor de zitting is enorm veel aandacht van media en andere belangstellenden. De rechtbank hanteert daarom een strikt toelatingsbeleid. De NOS maakt beelden van de zitting. Het is een vaste regel dat de verdachte niet gefilmd mag worden, maar gewoonlijk mag wel diens stem worden opgenomen. Dat laatste is nu op last van de voorzitter van de rechtbank ook verboden.
Namens RTV Utrecht zijn verslaggevers Peter Huting en Riks Ozinga aanwezig. Zij houden u vanaf 9.30 uur via Twitter, radio, website en app op de hoogte van de zitting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.