Clubicoon viert 90e verjaardag bij 100-jarig Elinkwijk:''Ik heb zelf nooit gevoetbald''

© RTV Utrecht / Boris Bouwman
UTRECHT - Een week na het 100-jarig jubileum van U.S.V. Elinkwijk is clubman Joop Slagmolen aan de beurt. Het Lid van Verdienste (63 jaar lid) tikt morgen de negentig aan en hij viert dit - hoe kan het ook anders - op de club met andere Elinkwijkers.
Zijn verjaardag is niet de dag waar het meneer Slagmolen om draait. Alles staat in het teken van de jubileumwedstrijd tegen FC Utrecht morgen op eigen terrein. Hij heeft om die reden zelfs zijn verjaardagsfeest een dag vervroegd. Morgen draait alles om zijn club, waar hij zelf nog volop actief is.

NOOIT GEVOETBALD

Hij gaat iets minder lang mee dan zijn favoriete club, maar de verbondenheid met de club is er niet minder om. Hij zelf heeft alleen nooit gevoetbald. "Dit komt door mijn astmatische bronchitis, gelukkig is dat nu vergroeid." Niks houdt hem dus tegen om volop mee te draaien als vrijwilliger.
Joop Slagmolen blaast negentig kaarsjes uit

HONDSTROUWE VRIJWILLIGER

Zijn voornaamste taak is het veilig begeleiden van de scheidsrechters naar het veld. Vroeger deed Slagmolen meer: hij was penningmeester, kassamedewerker en vulde de drankvoorraad van het bestuur bij, maar op zijn oude dag moet hij toch - tot zijn grote spijt - een beetje inbinden. De loterij biedt wel weer uitkomst.

WEGGEDRAGEN UIT DE KANTINE

Na het overlijden van zijn vrouw heeft de club hem erdoorheen geholpen. De clubliefde zal altijd voortbestaan, want zelfs als Joop er niet meer is, dan is hij toch op de club. "Als ik kom te overlijden hoop ik dat ik uit de kantine weggedragen word."

"HINGEN AAN DE BOMEN"

U.S.V. Elinkwijk is tegenwoordig niet meer wat het geweest is. De professionele tak is opgegaan in FC Utrecht en de amateurtak komt uit op het vijfde amateurniveau. In de roemruchte jaren '50 en '60 speelde de Blauw-Witten op het hoogste profniveau tegen clubs als Ajax en Feyenoord met spelers als Johan Cruijff. Meneer Slagmolen weet dat nog goed. "Toen zat er op de tribune elfhonderd man, en er werden zelfs meer kaartjes verkocht, want ze hingen soms aan de bomen"
Oude tijden herleven morgen als er weer een profclub op bezoek komt. De grote broer FC Utrecht verschijnt om half 5 aan de aftrap in verband met het jubileum. Het ultieme verjaardagscadeau voor Joop.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.