RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

WK-koorts loopt op in Utrecht en Baarn: "Wij kunnen winnen"

1/4
UTRECHT - De vrouwen van het Nederlands Elftal spelen morgen op het WK de kwartfinale tegen ItaliŽ en ook in onze regio loopt de oranjekoorts op. In de Utrechtse Sterrenwijk is een deel van de Notenbomenlaan oranje en ook kapperszaak Kooij in Baarn hangt vol met leeuwtjes, vlaggetjes, klompen en sjaaltjes.

"Als je petjes enzo meerekent, hangen er wel meer dan honderd oranje-items", zegt Peter Kooij. "De winkel is helemaal oranje. We hebben dat al vanaf 1988, toen de heren kampioen werden. Toen zijn we al begonnen en daar is in de loop der jaren steeds meer bijgekomen. Alleen de heren hebben de afgelopen jaren niks gepresteerd, tot eindelijk de dames weer aan het presteren zijn."

FANATIEK
De zaak is morgen gesloten. Al een paar jaar gooit de bijna 70-jarige Kooij de tent in het weekend dicht. Hij zit morgenmiddag in zijn huis boven voor de tv en zijn vrouw zit beneden. "Ik kan weleens raar uit de hoek komen, laat ik het maar zo zeggen. Ik ben behoorlijk fanatiek."

Kooij zegt met veel plezier naar de Oranjevrouwen te kijken. Hij ziet sowieso liever vrouwenvoetbal dan herenvoetbal. "Veel leuker om naar te kijken, veel eerlijker. Al die jongens die heel veel geld verdienen zitten alleen maar te mauwen. Zoals Japan, die accepteren alles. Zuid-Korea, China, zijn ze veel gedisciplineerder dan hier in Europa, vind ik."

KANS
De kapper had ook niet verwacht dat Oranje zou winnen van Japan - "een van de betere teams", maar nu geeft hij de Nederlandse vrouwen een goede kans. "Wij kunnen winnen. Ik zeg niet dŠt we winnen, maar ItaliŽ is een mindere ploeg dan Japan. Als je van Japan kan winnen, met geluk, dan kan je van ItaliŽ zonder geluk ook winnen, denk ik."

Tekst gaat verder onder de video.

De Notenbomenlaan in Utrecht is klaar voor de wedstrijd


In Utrecht heeft Marga Weldam de Notenbomenlaan omgedoopt tot een Oranjestraat. Ze is groot fan van de leeuwinnen en heeft een hele boodschappentas vol oranje-verkleedkleren voor het WK. Ze wil alle buurtbewoners enthousiast maken door buiten op straat met haar trommel in het oranje rond te lopen.

"De meeste mensen doen mee", zegt ze, "de buitenlandse overburen ook. Ik heb ze een poster gegeven en die hangen ze tijdens de wedstrijden op." Alleen de buurman die net met zijn hondje voorbijkomt, loopt stug door. Maar een oudere buurtbewoner, die ook even komt kijken, houdt wel van een oranjefeestje: "Ja hoor, ik ben er stapelgek op."

Ook de studenten die verderop in de straat wonen doen mee. Ze hebben in ieder geval afgesproken om morgen samen te kijken. "Morgen gaan we barbecuen", zegt Marga. "We gaan er een feestje van maken."

SHIRTS
Bij sportwinkel Paul Pessel Sport in Utrecht merken ze ook wel dat de vrouwen steeds populairder worden. Alle oranjeshirts zijn uitverkocht en klanten lopen inmiddels zonder shirtje de deur weer uit. "Er is veel vraag naar, maar we kunnen het niet verkopen. Het enige dat we kunnen verkopen is een nee op dit moment", zegt Bobby Pessel .

"Je ziet dat het voetbal steeds meer leeft", aldus Pessel. "Omdat de leeuwinnen zo ver zijn gekomen. Het is alleen maar meer geworden en ook de mannen zijn nu enthousiast geworden."

 Kapsalon Kooij kleurt oranje. Kapsalon Kooij kleurt oranje. | Foto: Caspar Huurdeman

 WK-koorts loopt op bij Kapsalon Kooij. WK-koorts loopt op bij Kapsalon Kooij. | Foto: Caspar Huurdeman


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -