RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amersfoort en Bunschoten passen werkwijze aan na discriminatierechtszaak

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/AMERSFOORT - De gemeenten Amersfoort en Bunschoten passen de werkwijze van hun sociale dienst aan. De rechter oordeelde eerder dat Bunschoten onterecht een uitkering introk en terugvorderde. Dat deed de gemeente na ongepast en onprofessioneel gedrag van een Amersfoortse sociaal rechercheur.

Aanleiding voor de aanpassingen is de zaak die Bunschoter Jaap Koelewijn aanspande. Koelewijn zegt onder druk van de sociaal rechercheur een verklaring te hebben getekend waarin hij afstand deed van zijn uitkering. Zijn geaardheid - Koelewijn is homoseksueel - kwam ook ter sprake. Zo zei de rechercheur: "Maar het zou ook goed zijn hŤ, gezien de situatie, dat jij lekker uit Bunschoten verdwijnt. Want het is nog steeds een issue als je homo bent, snap je?"

De plannen van Amersfoort zijn nu concreet. CliŽnten die een verklaring afleggen krijgen voortaan een week bedenktijd voor ze de verklaring moeten ondertekenen. Voorheen gebeurde dat direct na een gesprek.

De gemeente Bunschoten is vager over de aanpassingen. In een schriftelijke reactie zeggen ze bij de gemeente: "Ja, er zijn aanpassingen getroffen". Maar wat dat precies inhoudt, blijft onduidelijk. De uitspraak van de rechter is voor de gemeente wel aanleiding om "de werkwijze van alle handhavers, waaronder ook de sociaal rechercheurs, onder de loep te nemen."

De advocate van Koelewijn laat weten erg blij te zijn met de aanpassing in Amersfoort.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -