Op deze manieren wordt de jeukrups nu bestreden maar: "andere maatregelen zijn nodig"

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Er is geen ontkomen aan. De harige eikenprocessierups is overal en met zijn irriterende brandhaartjes zorgt hij voor veel overlast. De rups is op verschillende manieren te bestrijden.
(Tekst loopt door onder de video)
Bestrijdingsmethoden tegen de eikenprocessierups
Rupsenbestrijder Bert van Ginkel gaat de beestjes in de regio te lijf met een soort lange stofzuiger. "Het is een effectieve manier, maar ontzettend tijdrovend." Volgens Van Ginkel is het eigenlijk al te laat als hij in actie moet komen. "Dan zijn de rupsen er al. Er moeten meer bestrijders komen, maar we moeten eerst over een andere aanpak denken."
Volgens van Ginkel zou het helpen om eerder in het jaar al te beginnen met voorzorgsmaatregelen. Hij zegt: "In het voorjaar, als de rupsen in de tweede vervelling zitten, moeten we gaan spuiten met een biologisch middel. Als we dat in Nederland niet op heel grote schaal gaan doen, gaat het niet goed met deze plaag. Dan zal het uit gaan breiden."
Een landelijke aanpak is nodig, volgens de bestrijder. "Het is dweilen met de kraan open. Zoals het nu gaat moeten er andere maatregelen komen." Hij ziet het dan ook als een stap in de goede richting dat de minister gisteren een landelijk kenniscentrum heeft aangewezen. "De landelijke overheid moet de coördinatie nemen in dit probleem. De eerste stap is gelukkig gezet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.