"Sinterklaas-viering Woudenberg op de tocht"

© Steef Bouwman
WOUDENBERG - Een gebrek aan inkomsten zorgt ervoor dat de Sinterklaas-intocht in Woudenberg de komende jaren van de agenda dreigt te verdwijnen. Dat laat organisator Ruud Stuivenberg weten aan RTV Utrecht.
De gemeente Woudenberg droeg tot vorig jaar bij aan het evenement, maar zij hebben de geldkraan dicht gedraaid. Het gaat om een bedrag van 500 euro plus de kosten van de leges, samen zo'n 650 euro.
De gemeente erkent dat de organisatie van de Sinterklaasintocht geen geld meer krijgt. Maar volgens woordvoerder Lisanne van de Pol ligt de siuatie toch iets genuanceerder.
"Omdat er een tekort leek te zijn in de begroting heeft de gemeente in 2017 eenmalige bijdrage geleverd aan de Stichting Vrienden van Sinterklaas. Om te zorgen voor een goede start in 2018 heeft de gemeente tegelijk een bijdrage voor 2018 verstrekt. Wij hebben destijds duidelijk aangegeven dat het om een eenmalige bijdrage ging. Er is dus ook geen sprake van het intrekken van een subsidie", aldus Van de Pol.
Voor 2019 is er een subsidieaanvraag gedaan, maar die is afgewezen. "Wij hebben deze aanvraag beoordeeld en op grond van de subsidieregels besloten geen subsidie te verlenen. Bovendien vinden wij dat de intocht voor een belangrijk deel een commercieel karakter heeft. Natuurlijk is Sinterklaas onderdeel van de Nederlandse cultuur, maar levert daarnaast een bijdrage aan de verkopen van ondernemers."

ONDERNEMERS

Naast de bijdrage van de gemeente, kan de organisatie mogelijk niet rekenen op een bijdrage van winkeliers. "We hebben nu ongeveer 1500 euro toegezegd gekregen van sponsoren buiten de winkeliersvereniging om. Daarnaast hebben we nog wat natura-sponsoren, die chocomel en dat soort dingen bijdragen. Maar we missen dat laatste beetje van de gemeente, om onze begroting voor de komende jaren sluitend te krijgen." Voor de organisatie van de intocht is volgens Stuivenberg zo'n 4000 euro per jaar nodig.
Stuivenberg hoopt dat de intocht de komende jaren vast op de Woudenbergse begroting kan komen. "Maar als de gemeente halsstarrig blijft en geen geld gaat bijdragen, dan zie het gebeuren dat we komend jaar in een heel afgeslankte vorm misschien alleen nog de intocht zouden kunnen doen. En dat we daarna opdoeken."
Op donderdag 11 juli zal de gemeenteraad in Woudenberg zich buigen over de bijdrage aan de intocht. Sinterklaas en de hoofdpiet hebben hun aanwezigheid bij de raadsvergadering al bevestigd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.