RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Muziekvereniging Crescendo viert 125-jarig bestaan: "Een groot Baarns spektakel"

BAARN - Met liefst 28 optredens op 5 verschillende podia heeft de Baarnse muziekvereniging Crescendo zaterdag het 125-jarig bestaan gevierd. Van 's middags vroeg tot 's avonds laat was er op een zonovergoten dag non-stop muziek te horen op de podia bij de Laanstraat en de Brink.

"We hebben alle partijen waarmee Crescendo heeft samengewerkt, waaronder alle koorverenigingen en muziekgezelschappen uit Baarn, gevraagd om mee op te treden," zegt bestuurslid Grijs Kranendonk. Hij spreekt van één groot spektakel. "We hebben Baarn op zijn kop gezet."

FEESTJE

Ook verschillende bekende oud-leden van het orkest waren te zien. "De band van Peter Lieberom trad bijvoorbeeld op," zegt Kranendonk. "Peter was 16 jaar toen hij bij ons begon en is een van de beste saxofonisten van Nederland geworden. Hij vond het ontzettend leuk om het feestje van zijn oude club mee te vieren."

Speciaal was ook het optreden van de Windy City Jazz Band met Siem Keijzer. Keijzer speelde al op 14-jarige leeftijd bij de muziekvereniging en is inmiddels 80 jaar oud. De trompettist wilde er volgens Kranendonk koste wat het kost bij zijn. "Dat wist het publiek zeer te waarderen, dat was helemaal fantastisch."

Even was het de vraag of het niet te heet ging worden. Ook in Baarn werd het zaterdag meer dan 30 graden. De organisatie zorgde voor een creatieve oplossing door paraplu's te kopen voor de verschillende koren die optraden. "Zo hadden ze hun eigen zonnescherm," zegt Kranendonk.

GROEI

Kranendonk zag de muziekvereniging de afgelopen jaren groeien van 80 naar 125 leden. "Het gaat nu ontzettend goed, maar daar hebben we ook een paar beslissingen voor moeten nemen." Zo koos de vereniging ervoor om niet meer in uniform te marcheren en werd ook het muziekrepetoir telkens aangepast.

"We zijn nu een echt zittend orkest geworden," zegt Kranendonk over Crescendo dat onder meer een jazzband, dweilband en harmonieorkest heeft. "Het gevaar bestaat bij verenigingen dat ze vasthouden aan tradities. Wij zoeken altijd verbinding met andere partijen en dat geeft draagvlak binnen de gemeenschap. Als we die lijn weten vast te houden, kunnen we nog 125 jaar mee."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht