Brunner door de Bocht: Lesrijden op een tank!

Edo zo blij als een ....
Edo zo blij als een .... © RTV Utrecht
AMERSFOORT - Voertuigen veel veiliger dan een tank zullen we niet snel vinden. Nu zien we tanks natuurlijk zelden of nooit rijden, maar ze ríjden wel degelijk in onze regio! We hebben zelfs een heel test- en lesterrein in de buurt van Amersfoort. "Waarin verschilt het rijden in een tank nu van 'normale' voertuigen?" vraagt Edo zich af.

VOERTUIGBEHEERSING

"Belangrijk is vooral de voertuigbeheersing", legt instructeur Toine uit. De meeste mensen associeren rupsvoertuigen met 'log' en 'langzaam', maar ze kunnen vaak toch een behoorlijke snelheid van zo'n 70 kilometer per uur halen. De kracht en het gewicht zijn de sterke punten van het rupsvoertuig, maar ook meteen de zwakte, vervolgt Toine zijn verhaal: "Maak je een klap, dan schakel je zomaar én het voertuig én het personeel uit."
HOE VEILIG IS VEILIG?
Veilig is 'ie dus, die tank. "Maar hoeveel kanonskogels heb je dan nodig om een tank te elimineren?" wil oorlogsfilmliefhebber Edo weten. "Van een salvo geweerkogels schrikken we niet, je moet toch minimaal wel met 120 mm komen, want ook voor handgranaten en de meeste mijnen is hij beschermd."

HANGEN

Wat meteen opvalt als je de tank instapt, is dat de mensen die in de tank zitten als het waren 'zweven' in hun hangstoeltjes. "Je moet 12 centimeter van de vloer en 5 centimeter van het dak zitten. Dat is puur om te zorgen dat de schok die een explosief maakt wél het voertuig raakt, maar niet doortrilt in het lijf van de inzittenden. Dat zouden ze anders niet overleven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.