Biogascentrale Bunschoten verdacht in grote fraudezaak

Biogascentrale A. van de Groep en Zonen in Bunschoten-Spakenburg.
Biogascentrale A. van de Groep en Zonen in Bunschoten-Spakenburg. © Google Street View
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De biosgascentrale in Bunschoten-Spakenburg wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en overtreding van de meststoffenwet. Donderdag moet het bedrijf, samen met een groep andere bedrijven, voor de rechter verschijnen. Het OM deed vijf jaar onderzoek naar de zaak en vermoedt dat er duizenden tonnen illegale meststoffen bij Nederlandse en Duitse landbouwbedrijven terecht zijn gekomen.
De biogascentrale A. van de Groep en Zonen maakt van vis- en andere etensresten groen gas. Het bedrijf komt veel vaker in het nieuws, omdat omwonenden al jaren klagen over stankoverlast. Hierdoor werd er al kritisch gekeken naar de uitbreidingsplannen van de fabriek, maar ook de verdenkingen door het Openbaar Ministerie kunnen invloed hebben op de vergunningaanvraag.

ONDERZOEK

Volgens het OM staat donderdag de hele keten terecht. Het gaat om bedrijven die te maken hebben met de aan- en afvoer van en naar de biogascentrale in Bunschoten-Spakenburg. Samen vormen deze bedrijven volgens justitie een criminele organisatie. Het OM vermoedt dat de verdachten sjoemelden met duizenden tonnen industrieel digestaat.
Digestaat is het restproduct bij het produceren van biogas. Het is niet geschikt als meststof in de Nederlandse landbouw, maar werd daar volgens het OM wel voor gebruikt. Om dit te kunnen doen zouden opzettelijk papieren zijn vervalst.

VAN DE GROEP

Zelf zegt de biogascentrale dat er geen fraude is gepleegd. "De werkelijkheid is dat het bedrijf - voorzien van alle daarbij benodigde papieren en dus geheel volgens de regels - digestaat heeft geleverd aan een derde", licht de woordvoerder van het bedrijf toe. "Wat er dan daarna mee gebeurt, daar hebben wij geen invloed op."
De biogascentrale denkt dat iemand het op de fabriek voorzien heeft. "A. van de Groep & Zn.B.V. is via een anonieme melding bij de kliklijn in verband gebracht met de zaak", laat de woordvoerder weten. "We hebben geen idee wie dat heeft gedaan."

VERGUNNING

De verdenkingen aan het adres van de biogascentrale hebben mogelijk invloed op de uitbreidingsplannen van de fabriek. Het bedrijf wil namelijk verhuizen naar een locatie vlak naast het dorp, hier ziet de eigenaar mogelijkheden voor uitbreiding.
De vergunning die hiervoor nodig is wordt op dit moment beoordeeld door de provincie. Onderdeel van de beoordeling is een integriteitsonderzoek. "Hierbij wordt onder meer informatie opgevraagd bij de politie, het Openbaar Ministerie en het Justitieeldocumentatiesysteem", licht de provincie toe. "Ook relevante nieuwsberichten worden betrokken."

ZORGEN

Inhoudelijk wil de provincie niets kwijt over de zaak, zolang het onderzoek nog loopt. Het CDA in de provincie heeft al wel vragen gesteld en wil van het bestuur weten of een veroordeling het mogelijk maakt om de lopende vergunning van de fabriek in te trekken.
De partij heeft ook veel zorgen over de gevolgen van het verspreiden van de illegale meststoffen. "Is bekend of hierdoor giftige stoffen in de bodem en het oppervlaktewater terecht zijn gekomen? Welke giftige stoffen dit betreft? En of heeft dit gevolgen voor de volksgezondheid in de provincie Utrecht?", wil het CDA weten.

DIGESTAAT

Waar het digestaat mogelijk terecht is gekomen is nog onduidelijk. Op de verdachtenlijst staan bedrijven uit heel Nederland en Duitsland. Een veehouder in Eemdijk is de enige boer in de provincie Utrecht die door het OM verdacht wordt van het gebruik van de illegale meststoffen.
Deze boer zegt tegenover RTV Utrecht niets met de zaak te maken te hebben. Hij zou bij het OM in het vizier zijn gekomen toen hij hulp kreeg bij het maken van een eigen mini-biogascentrale. De veehouder zou nooit stoffen van Van de Groep hebben afgenomen.
Donderdag moeten de verdachte bedrijven en eigenaren voor de rechter verschijnen.
Een impressie van de biogascentrale na een eventuele verhuizing.
Een impressie van de biogascentrale na een eventuele verhuizing. © A. van de Groep en Zonen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.