Inval bij autobedrijf in Woerden voor miljoenenfraude

Inval bij Van der Woude Auto's in Woerden
Inval bij Van der Woude Auto's in Woerden © Koen Laureij
WOERDEN - De politie en FIOD hebben invallen gedaan bij vier autobedrijven, waaronder Van der Woude Auto's in Woerden. De bedrijven worden verdacht van btw-fraude, mogelijk faciliteren van witwassen en valsheid in geschrifte bij de export van auto's.
Er zijn invallen gedaan in zes bedrijfspanden en zes woningen die in verbinding staan met de autobedrijven. Hier zijn meer dan vijfhonderd auto's in beslag genomen. De autobedrijven zouden tweedehands leaseauto's hebben verkocht aan buitenlandse autohandelaren voor contant geld. De politie denkt dat hierdoor crimineel geld wordt witgewassen.
BTW-FRAUDE
De auto's zijn vermoedelijk op papier geëxporteerd naar niet-bestaande autobedrijven in onder meer Italië, Hongarije en Roemenië. In werkelijkheid worden de auto's rechtstreeks geleverd aan autodealers in Duitsland. Op deze manier zou voor 120 miljoen euro aan auto's zijn geëxporteerd.
Over de verkoop van de auto's moet het buitenlandse bedrijf btw afdragen. De niet-bestaande bedrijven doen dit niet. Op deze manier zijn de landen waar de auto's zijn verkocht volgens het onderzoek ongeveer 21 miljoen euro misgelopen. De belastingdienst wil dit bedrag alsnog innen.
Bij de betrokken bedrijven is naast de auto's beslag gelegd op de fysieke en digitale administratie, 350 duizend euro en 25 bankrekeningen. Er is niemand aangehouden, de FIOD doet onderzoek naar de administratie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.