Tweede Kamer stemt over onderzoek schimmige geldstromen naar moskeeën

De stichting alFitrah in Utrecht.
De stichting alFitrah in Utrecht. © RTV Utrecht
UTRECHT - De Tweede Kamer stemt vandaag naar verwachting in met een onderzoek naar schimmige en ongewenste geldstromen naar moskeeën in Nederland. De parlementaire ondervraging, ook wel mini-enquête genoemd, geeft politici de mogelijkheid getuigen onder ede te horen over de financieringen.
De Kamer wil in beeld krijgen welke landen en organisaties de gebedshuizen ondersteunen en op die manier mogelijk ongewenste invloed uitoefenen en de rechtstaat ondermijnen. In het parlement is een grote meerderheid te vinden voor het onderzoeksvoorstel, waaraan leden van verschillende partijen hebben geschreven.
In Utrecht lag eerder de stichting alFitrah in Overvecht onder vuur vanwege betalingen van buitenlandse instellingen. In het regeerakkoord is al afgesproken dat er een eind moet komen van geldstromen uit onvrije landen naar Nederlandse moskeeën. Volgens minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken blijkt dat in de praktijk echter lastig. Ook kan een verbod negatieve gevolgen hebben voor diplomatieke betrekkingen met de landen van herkomst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.