"Kankerpatiënt vraagt om meer steun van huisarts"

© Pixabay
UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - Huisartsen kunnen kankerpatiënten beter ondersteunen bij keuzes over hun behandeling. Dat concludeert patiëntenkoepel NFK in Utrecht, na onderzoek onder zo'n vijfduizend mensen bij wie ooit kanker is vastgesteld.
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties ondervroeg 4.763 patiënten en ex-patiënten over hun ervaringen. Van de mensen die behoefte hebben aan contact met de huisarts (zes op te tien patiënten) geeft ongeveer eenvijfde aan dat niet te hebben gehad. Tweederde van de patiënten vindt dat huisartsen een belangrijke rol spelen bij het bepalen welke gevolgen een behandeling op het dagelijks leven kan hebben, maar slechts 15 procent van hen heeft dat ook daadwerkelijk met de huisarts besproken.
Gemiddeld krijgen huisartsen het rapportcijfer 7,4 voor hun geboden hulp. Wanneer een arts uit eigen beweging contact opneemt stijgt dat cijfer tot gemiddeld 8,0 en als de patiënt het initiatief moet nemen scoort een huisarts gemiddeld niet hoger dan 7,0.
De vragen gingen ook over het contact met gespecialiseerde verpleegkundigen. Volgens de NFK zouden die duidelijker kunnen aangeven dat de mening van de patiënt belangrijk is en zouden ze ook meer nabraag moeten doen naar wat de kankerpatiënt belangrijk vindt in het leven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.