Vader slachtoffer tramaanslag schold Gökmen Tanis uit: "Ik wilde hem in zijn ogen kijken"

René Verschuur en advocaat Sebas Diekstra gistermorgen bij de rechtbank in Utrecht.
René Verschuur en advocaat Sebas Diekstra gistermorgen bij de rechtbank in Utrecht. © ANP
UTRECHT - Het was een bewuste actie tijdens de rechtszaak over de tramaanslag in Utrecht, vertelde René Verschuur aan tafel in de NPO-talkshow Pauw. Toen de zitting werd geschorst schold hij Gökmen Tanis uit, zodat hij hem recht in zijn ogen kon kijken.
"Ik moest een uur lang tegen zijn rug aankijken", zei Verschuur. "En op een gegeven moment heb je een moment. Ik liet de rechter netjes uitpraten en toen hij opstond heb ik mijn kans gegrepen. Ik heb geroepen dat hij een varken en een lafaard is."
René Verschuur verloor zijn dochter Roos op 18 maart. De 19-jarige vrouw uit Vianen zat in de sneltram en werd op het 24 Oktoberplein doodgeschoten door Tanis, die die dag met een semi-automatisch wapen het vuur op willekeurige passagiers had geopend. Het proces tegen Tanis begon gistermorgen met een pro-formazitting.

LEGE BLIK

Toen Verschuur de moordenaar van zijn dochter een lafaard noemde, draaide hij zich om en kon de vader hem recht in zijn ogen kijken. "Ik zag een lege blik in zijn ogen. Hij schrok dat ik die gil gaf. Maar dat moest. Ik wilde gewoon geconfronteerd worden en ik wilde hem in zijn ogen kijken."
De advocaat van René Verschuur, Sebas Diekstra, heeft twee weken geleden het Openbaar Ministerie expliciet gevraagd om Tanis te dwingen aanwezig te zijn bij de voorbereidende zitting. "Wij hoorden dat Gökmen T. afstand had gedaan van zijn advocaat. Hij moet zich bewust zijn van de gevolgen van het niet hebben van een raadsman. Maar voor ons zat er het motief in dat René Gökmen in de ogen wilde kijken. Die wilde zien wie zijn dochter van het leven heeft beroofd."

TELEFOON

René vertelde aan talkshowpresentator Jeroen Pauw ook over de gebeurtenissen op 18 maart. "Roos was aan de telefoon met haar werkgever om de planning op te nemen. Ze zou op vakantie gaan. En op dat moment zegt ze: Ik word beschoten! Fuck, ik word beschoten!"
Ik belde 112, maar daar konden ze me niet helpen want er was een aanslag in Utrecht. Ik dacht: Nee... mijn god.
René Verschuur
De werkgever van Roos belde direct haar vader. "Er is iets met Roos, zei hij. Die wordt neergestoken of neergeschoten. Ik belde 112, maar daar konden ze me niet helpen want er was een aanslag in Utrecht. Ik dacht: Nee... mijn god. Toen ben ik naar het UMC gegaan en daar heb ik een aantal verschrikkelijke uren zitten wachten. Uiteindelijk namen de politie en een dokter me mee om te vertellen dat ze overleden was."

TERRORISTISCHE MOTIEVEN

Maandag was de eerste voorbereidende zitting in het proces tegen Gökmen Tanis. Daarin besliste de rechter dat Tanis in augustus wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum om te onderzoeken hoe zijn psychische gesteldheid is. Tanis verklaarde dat hij zijn gruweldaad pleegde vanuit zijn geloof. Het Openbaar Ministerie zegt dat hij terroristische motieven had.
Op 23 september en in december volgen er nog twee zogenoemde pro-forma zittingen zodat begin 2020 de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak kan beginnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.