Aantal energiecoöperaties in Utrecht flink gegroeid

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal burgercoöperaties dat samen duurzame energie opwekt is de afgelopen jaren verdriedubbeld in de provincie Utrecht. Dat blijkt uit cijfers van HIER Klimaatbureau.
Waren er in 2015 nog 16 clubs van inwoners die een zonnepark of windmolen adopteren, dit jaar zullen dat er naar verwachting meer dan 40 zijn. De groei is volgens het bureau onder andere te verklaren omdat meer mensen zich bewust zijn van klimaatverandering.
Directeur Gijs Termeer: "Steeds meer mensen merken dat ze te maken gaan krijgen met het Klimaatakkoord. Of het nu stoppen is met aardgas in je wijk of het opwekken van duurzame energie middels zon of wind. En wat je ziet is dat mensen daar de eigen regie op willen houden. Ze willen het zélf doen, met buurtbewoners, en daar komen dit soort coöperaties vandaan."
In De Ronde Venen wil een club inwoners duurzame energie gaan opwekken

VEENWIND

Een voorbeeld van zo'n energiecoöperatie is 'Veenwind' uit de gemeente De Ronde Venen. De coöperatie is nog in oprichting, maar de ambities zijn groot. "Het lijkt me een uitstekend idee als er in onze gemeente ook zo'n windmolen komt", zegt Robert Vermeulen uit Abcoude terwijl hij naar 'De Windwogel' wijst.
Die windmolen staat net iets buiten de provinciegrens, in Ouderkerk aan de Amstel. Hij voorziet zo'n 1200 huishoudens van duurzame energie. Zoiets zien ze in De Ronde Venen ook wel zitten. "Wij willen graag meewerken naar de omslag naar schone energie. En dan ook 'lokaal', zodat de lokale bevolking er van kan profiteren. Denk aan sportclubs, lokale feesten of je kunt er evenementen mee ondersteunen. Je zou er ook duurzaamheid mee kunnen ondersteunen, op lokaal niveau."

WEERSTAND TEGEN WINDMOLENS

Mooie ideeën, maar een windmolen of zonnepark staat er niet zomaar. Het is een werk van lange adem. Er moet in de krappe provincie Utrecht ten eerste een plek gevonden worden en er moeten genoeg investeerders voor het project zijn. Dan is er nog de weerstand van omwonenden. Die zitten lang niet altijd te wachten op een molen in de achtertuin.
"Je moet in ieder geval in een vroeg stadium de omgeving erbij betrekken", weet Gijs Termeer. "En dus niet een projectontwikkelaar laten zeggen: 'ik ga hier windmolens plaatsen' en dan pas de buurt informeren. Het moet een open proces zijn. De buurt moet kunnen meepraten over waar die molens dan komen en waar de winst zit. Waar het geld dat wordt verdiend met het opwekken van de stroom naartoe gaat."

REALITEIT

Ook Vermeulen snapt de gevoeligheid rondom de plaatsing van een windmolen, maar hij is vastberaden er samen met zijn mede-coöperatiegenoten een succes van te maken. "We moeten luisteren naar belanghebbenden, mensen in de buurt."
"We zijn geneigd de dingen te doen zoals we ze gewend zijn. De boodschap moet gewoon zijn: 'dat mág', maar we moeten wel een beetje meebewegen met de realiteit. En die realiteit is dat het klimaat aan het veranderen is en dat we daar op moeten reageren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.