RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Brandweer bijna overal - maar niet in Utrecht - extra alert op natuurbranden

1/2
PROVINCIE UTRECHT - In bijna het hele land is de brandweer extra alert op het ontstaan van natuurbranden. Het is alweer dagenlang warm en droog in Nederland en er wordt geen regen voorspeld. In onze provincie is nog niet opgeschaald naar deze extra alerte fase, fase 2.

Volgens Marcel Geluk van de Veiligheidsregio Utrecht is het hier nog niet nodig: "De vraag is ook, is er aanleiding om het gebied vanuit de lucht te gaan verkennen, want als we naar fase 2 gaan, dan gaan we ons verkenningsvliegtuig Charly inzetten."

"Dat doen we als we denken, het uitbreidingsrisico is zeer hoog - een klein brandje kan heel snel een grote brand worden - en als je nu ook ziet, 's ochtends zijn de auto's weer nat van de dauw, en die dauw slaat 's ochtends ook op de natuur en dat heeft natuurlijk ook effect op het risico."

Op de Veluwe is bijvoorbeeld al wel opgeschaald. Volgens Geluk is het daar dan ook droger dan bij ons in de provincie Utrecht: "Die zijn afgelopen vrijdag opgeschaald. Ook daar monitoren ze daar dagelijks de droogte in de natuur. En wat je daar zag, is dat het oosten al langer droog is en de waardes echt hoger zijn. In ons geval, het is absoluut droog, laat daar geen twijfel over zijn, maar niet van dien aard."

Tot vorig jaar gebruikte de brandweer 'code oranje' en 'code rood' als er sprake was van een flink verhoogd risico op natuurbranden. Nu wordt de extra alertheid aangeduid met fase 2. Fase 2 betekent dat bijna alle gemeenten een stookverbod hanteren. Ook fakkels, wensballonnen en barbecueŽn in de natuur zijn meestal verboden.


 Natuurbrandrisico.nl op dinsdag. Natuurbrandrisico.nl op dinsdag. | Foto: Natuurbrandrisico.nl


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -