Politie verspreidt beelden van Lombok-schutters

Still uit de beelden van de bewakingscamera.
Still uit de beelden van de bewakingscamera. © Politie
UTRECHT - De politie heeft beelden verspreid van twee mannen die verantwoordelijk zijn voor de beschieting van restaurant Arabella, achter de ULU-moskee in Lombok. Te zien is dat een van de twee mannen rustig van de scooter afstapt, een vuurwapen pakt en enkele kogels in de gevel van het pand op het Moskeeplein afvuurt.
De beelden zijn vanavond vertoond in Opsporing Verzocht, in de hoop dat getuigen het duo herkennen. Na de beschieting van het restaurant, in de nacht van dinsdag 28 op woensdag 29 mei, werd ook viswinkel Blub & Blub onder vuur genomen. Vermoedelijk zijn dezelfde daders daarvoor verantwoordelijk.
De politie denkt dat de daders de eigenaren van de winkels wilden intimideren. Maar het precieze motief is nog onduidelijk. "Het is goed mogelijk dat de schutter en zijn handlanger hebben gehandeld in opdracht van iemand anders", aldus de politie. "We willen zo veel mogelijk info over deze mannen."
Deze beelden waren vanavond te zien in Opsporing Verzocht.

SIGNALEMENT

De schutter is op de beelden het beste te zien. Hij droeg een donkere trainingsbroek en witte sportschoenen. Het duo zat op een grijze scooter die zonder verlichting reed. Ook hadden ze geen kentekenplaat. De camerabeelden zijn morgen ook te zien in Bureau Hengeveld, het opsporingsprogramma van RTV Utrecht.
Opvallend is dat een dag voor de beschieting een vrouw met een Pools accent naar Arabella belde. Ze vroeg of de eigenaar van het restaurant ook de eigenaar van viswinkel Blub & Blub is. Het is niet zeker dat het belletje van de vrouw verband heeft met de beschietingen, toch wil de politie haar graag spreken.

ONRUST OM SCHIETPARTIJEN

Burgemeester Van Zanen besloot kort na de beschietingen om zowel het restaurant als de viswinkel voor vijf weken te sluiten. De incidenten leidden tot veel onrust in de wijk, zeker toen donderdag 30 mei in de Kanaalstraat een 44-jarige man werd doodgeschoten. Ook in de wijk Zuilen was onrust: daar werd een slagerij beschoten en er werd later zelfs een explosief voor de deur gelegd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.