RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dierenarts geeft tips voor eikenprocessierups bij honden

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Niet alleen mensen, ook huisdieren kunnen enorm veel last hebben van de eikenprocessierups. In het allerergste geval kunnen honden er zelfs aan overlijden, vertelt Martijntje van der Veer van Dierenkliniek Den Dolder. Ook hond Zus die ze heeft meegenomen naar de studio zit onder de bultjes. In de studio van RTV Utrecht geeft ze tips.

"Huisdieren kunnen zich in vijf tot tien minuten helemaal stuk krabben", vertelt Van der Veer. "Wij mensen weten dat krabben niet moet, maar dieren niet."

Zeker wanneer de haartjes van de eikenprocessierups dicht bij de neus of lippen van honden komen, kan het gevaarlijk worden. Ze worden dan mogelijk benauwd. Ook bij de ogen is het gevaarlijk. "Het hoornvlies kan dan beschadigen", zegt de dierenarts.

Wat kunnen baasjes doen? "Als je in gebieden bent geweest waar veel eiken zijn, moet je weten dat je dier het ook kan hebben. Als honden of katten jeuk hebben, spoel het af met lauwwarm water. Je kunt ook plakband gebruiken om haartjes weg te trekken."

De overlast van de eikenprocessierups kan nog heel de zomer duren. Op deze kaart is te zien hoe groot de problemen per gemeente zijn.

Dierenarts Martijntje van der Veer: "Dieren kunnen zich in vijf tot tien minuten helemaal stuk krabben."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -