Helft Utrechtse gemeentes heeft verbod op drugsgebruik op straat

Archief.
Archief. © Rick Nederstigt, ANP
PROVINCIE UTRECHT - De 26 Utrechtse gemeentes zijn verdeeld over of het wel of niet moet kunnen om buiten een jointje op te steken. De NOS zette op een rijtje welke gemeentes een verbod hebben op drugsgebruik in de openbare ruimte en welke niet. In deze provincie hebben 13 gemeentes geen verbod. Elf gemeentes hebben een totaalverbod. Veenendaal en Renswoude hebben een gedeeltelijk verbod voor speelplekken en winkelcentra.
Volgens de NOS is het een trend onder gemeentes om drugsgebruik in de openbare ruimte helemaal te verbieden. De publieke omroep telde in Nederland in 218 van de 355 gemeentes een algeheel verbod op drugsgebruik in publieke ruimtes als parken, straten of openbare gebouwen. Daarbij gaat het niet alleen om een verbod op softdrugs als wiet maar ook op een verbod op harddrugs.
Opvallend is dat de gemeentes met zo'n totaalverbod niet de landelijke Opiumwet volgen. Die stelt het gebruik van soft- en harddrugs niet als strafbaar, maar alleen de handel en productie van zulke middelen.
Overtreding van een verbod op blowen levert meestal een boete op. Overigens is de kans daarop niet zo heel erg groot: het Centraal Justitieel Incassobureau verstuurde in 2018 voor het gebruiken van drugs 151 boetes. De gebruiksverboden zouden vooral bedoeld zijn om in te kunnen grijpen bij excessen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.