Amersfoortse raad ligt dwars in keuze tussen locaties nieuwe stadhuis: 'Eerst meer informatie'

AMERSFOORT - Het nieuwe stadhuis van Amersfoort komt in 2024 op het Trapeziumterrein óf op het Wagenwerkplaatsterrein naast het station. Dat is de uitkomst van een pittige discussie gisteravond in de Amersfoortse raad over vijf mogelijke locaties voor het nieuwe stadhuis. Drie opties vielen af, maar een definitieve keuze werd niet gemaakt: de raad wil eerst meer informatie hebben van de wethouder.
Toch werden er wel degelijk knopen doorgehakt. Van de vijf mogelijke varianten bleven er twee over. Dat betekent dat de gemeente kiest voor nieuwbouw. Alleen waar blijft nog onduidelijk. Er kan gekozen worden uit de Wagenwerkplaats vlak naast het station, of het Trapeziumterrein dichterbij de huidige locatie.
Een meerderheid van de fracties was nog niet zo ver om een beslissing te maken.
Micheline Pfaffen (Fractievoorzitter CDA)
Deze twee opties zijn allebei acceptabel voor het college, aldus wethouder Willem-Jan Stegeman: "Beide locaties hebben voor ons voor- en nadelen. De kosten zijn vergelijkbaar. De mogelijkheid om duurzaam te zijn, is hetzelfde. Het ligt allebei relatief dichtbij het station, het één íets dichterbij dan de ander."
De wethouder hoopte dat gisteravond al een definitieve keuze voor een bouwlocatie gemaakt zou worden. Maar de raad lag dwars. CDA-fractievoorzitter Micheline Pfaffen: "De discussie was dat de wethouder maar één variant wilde overhouden zodat hij snel verder kon met plannen maken, aanbesteden en een architect inschakelen. Maar bij een meerderheid van de fracties waren we nog niet zo ver om een beslissing te maken over de Wagenwerkplaats of Trapezium."
De raad wil nu meer informatie hebben. Maar voor wethouder Stegeman was vanochtend nog niet helemaal duidelijk wat voor informatie gezocht wordt: "Ik zat gisteravond te zoeken van wat wil men dan nog precies weten? Daar moet het college nog op terugkomen om tegemoet te komen aan de vragen die er nog leven."
Gevraagd naar haar vragen, is CDA'er Pfaffen vanochtend duidelijk. Het raadslid is benieuwd naar de impact van de komst van het stadhuis op de omgeving: "Hoeveel overlast is er, hoeveel mensen zullen er komen, maar ook wat betekent het als daar een stadhuis is. Kunnen er meer bedrijven omheen, of meer huizen, wat voor invloed heeft het voor het sociale leven in zo'n gebied."
De nieuwe locatie van het stadhuis zal grotendeels van het antwoord op deze vragen afhangen. Pfaffen: "Beide varianten vonden we goed. We hadden een lichte voorkeur voor de Wagenwerkplaats omdat mensen daar vaker met het openbaar vervoer zullen komen. Da's veel beter voor de rotonde Nieuwerpoort [bij locatie Trapezium]. Dan heb je daar minder auto's die maar blijven draaien op de rotonde omdat ze op zoek zijn naar de ingang van de parkeergarage van het stadhuis."
Het is nog onduidelijk wanneer de wethouder met meer informatie komt en de volgende stap kan worden genomen. Maar Pfaffen is vastberaden antwoord te krijgen van de wethouder: "Ik zal hem nog even bellen wat ie mist."
Wethouder over nieuw stadhuis: "wat wil men dan nog precies weten?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.