Ouders en school vrezen verkeerschaos Hagestein: '600 leerlingen naar één plek'

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
HAGESTEIN - Ouders van leerlingen van de Meester Vosschool in Hagestein zijn bang voor gevaarlijke verkeerssituaties bij de school. Tijdens de breng- en haalmomenten is het er nu al opvallend druk met auto's, fietsers en voetgangers. En na de zomervakantie starten - als alle plannen doorgaan - drie nieuwe basisscholen in noodlokalen op het schoolplein. Zij brengen nieuwe leerlingen en bijbehorend verkeer met zich mee.
De nieuwe scholen hebben nog geen permanente gebouwen, maar starten alvast met het oog op de vele jonge gezinnen met kinderen die komen te wonen in het nabijgelegen nieuwbouwdorp Hoef & Haag. "Ik kan me geen voorstelling maken van hoe het hier straks moet gaan", zegt Barbara Cozijnsen, moeder van twee kinderen die op de Meester Vosschool zitten. Ze voert het woord namens meerdere ouders.
Tekst gaat verder onder de video.
Ouders en school Hagestein vrezen verkeerschaos

OPSTOPPINGEN

Naar verwachting gaan er over een paar jaar - wanneer er nog meer noodlokalen komen - zo'n zeshonderd leerlingen naar hetzelfde schoolplein. Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Vijfheerenlanden, blijkt dat de verkeerssituatie rondom de Meester Vosschool inderdaad 'niet optimaal' is. Zo zijn er veel smalle straten zonder voetpaden rond de school en worden er opstoppingen van autoverkeer verwacht
Cozijnsen is daar ook bang voor. Ze vertelt: "Hagestein is een oude kern met veel smalle straatjes waar iedereen doorheen moet, terwijl aan twee kanten auto's staan geparkeerd." Het gevaarlijkst is volgens haar de krappe parkeerplaats aan de kant waar de onderbouwleerlingen worden afgezet. "Auto's moeten daar allemaal keren, omdat de straat doodloopt."

GEDRAGSCAMPAGNE

De onderzoekers adviseren onder meer om eenrichtingswegen en een fietsstraat aan te leggen, en de maximumsnelheid waar mogelijk te verlagen. Ook raden ze een gedragscampagne aan die ervoor moet zorgen dat ouders bepaalde routes nemen, waardoor aankomend en vertrekkend verkeer van elkaar gescheiden wordt.
Wethouder Tirtsa Kamstra (ChristenUnie) van de gemeente Vijfheerenlanden neemt de aanbevelingen van de onderzoekers serieus. Ze deelt de zorgen over de verkeersveiligheid rond de Meester Vosschool en laat weten zich vooral te willen inzetten voor voetgangers en fietsers. "We willen dat het langzame verkeer veilig van en naar de school kan komen. We willen daarom zorgen voor veilige fietspaden en oversteekplekken."
De wethouder hoopt bovendien dat ouders zoveel mogelijk de auto laten staan en de fiets pakken. Onrealistisch, denkt Cozijnsen. "Laten we eerlijk zijn: dat gaat niet gebeuren", zegt ze. "Voor veel werkende ouders is het gewoon makkelijk om hun kinderen af te gooien en door te rijden naar hun werk. En met slecht weer kiezen veel mensen ook voor de auto."
KISS-AND-RIDE
Cozijnsen pleit zelf voor een kiss-and-ride naast de school. "Ik ben geen verkeersdeskundige", benadrukt ze, "maar bij andere scholen met zo'n strook zie ik het goed gaan. Je kunt dan kort parkeren en hoeft niet meer te draaien op een krap parkeerterrein." Gemeenteraadsleden praten vanavond in een commissievergadering over de verkeersveiligheid rondom de Meester Vosschool.
Verslaggever Annemarie de Wit praat met moeders over de verkeersproblemen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.