Zwaar sluipverkeer nekt Emmabrug Nieuwegein: per direct dicht

© Rijkswaterstaat
NIEUWEGEIN - De Emmabrug in Nieuwegein is per direct gesloten voor auto's en kleine vrachtwagens. De brug is overbelast doordat er de laatste maanden te veel zwaar sluipverkeer overheen is gereden.
Voertuigen zwaarder dan 1500 kilo of breder dan twee meter mogen al jaren niet meer over de brug. Maar in de praktijk blijkt dat dit verbod massaal genegeerd wordt. "De brug dateert uit 1886, toen was een kippenkar het zwaarste voertuig dat gebruik maakte van zo'n brug. Het zware verkeer van nu kan de brug gewoon niet dragen", vertelt Marc van Toor van Rijkswaterstaat.
Tijdens een storing dit weekend bleek dat de twee brugdelen niet goed meer sluiten. "We kunnen nu niet meer vertrouwen op het mechanisme van de brug dus kunnen dit alleen maar afsluiten", zegt Van Toor.

OMRIJDEN

De afsluiting betekent dat het wegverkeer een andere route moet nemen. Auto's en kleine vrachtwagens moeten omrijden via de Wilhelminabrug en de Wiersebrug. De Emmabrug blijft wel toegankelijk voor fietsers en wandelaars.
De brug kan dus niet meer open en de scheepvaart kan daar hinder van ondervinden. "Kleinere schepen kunnen gewoon onder de brug door, deze is vrij hoog. Maar schepen met een staande mast en andere hoge schepen moeten omvaren via de Beatrixsluis."
Rijkswaterstaat onderzoekt nu de staat van de brug en bekijkt of en wanneer de brug weer open kan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.