Eigenaar biogascentrale Bunschoten baalt van onverwachte inspectie: "Mijn droom is vergald"

© RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De biogascentrale in Bunschoten-Spakenburg werd vandaag verrast door een bezoek van de provincie Utrecht. Onderzoekers kwamen monsters afnemen om mogelijke gezondheidsrisico's van de fabriek in kaart te brengen. Het doel is om bezorgde omwonenden gerust te stellen. De eigenaar is de onaangekondigde bezoekjes inmiddels meer dan zat. "Mijn droom is vergald."
De biogascentrale A. van de Groep en Zonen in Bunschoten maakt van vis- en andere etensresten groen gas. Zo worden afvalstoffen gebruikt als duurzaam alternatief voor aardgas. Toch is een deel van de inwoners van het dorp niet blij met de fabriek. Omwonenden klagen al jaren over stankoverlast en vrezen voor de gezondheidsrisico's daarvan.

ZORGEN

Om de zorgen bij de bewoners weg te nemen heeft de provincie Utrecht opdracht gegeven voor een onderzoek. "Zorgen over gezondheid zijn natuurlijk heel erg belangrijk", legt Wim Coopmans uit. Hij is projectleider in het onderzoek naar de gezondheidsrisico's. "We hopen dat er geen reden is tot zorg, maar als er terechte zorgen zijn, dan moeten we optreden."
Het onderzoek bestaat uit meerdere fases. Vandaag hebben onderzoekers monsters genomen van de lucht uit de fabriek. "We trekken wat lucht uit de schoorsteen en vangen dat op in grote zakken", vertelt lucht- en geurspecialist Frank Kooijman. "Die monsters laten we analyseren in het laboratorium."
In de tweede fase worden ook de buurtbewoners aan het werk gezet. "We zetten bij een aantal mensen in de wijk een installatie neer", legt Coopmans uit. "Op het moment dat zij vinden dat het stinkt, kunnen ze zelf een monster nemen." Bij deze monsters wordt gekeken of de stoffen overeenkomen met de monsters uit de schoorsteen van de biogascentrale.

FRUSTRATIE

Voor de eigenaar van de biogascentrale, Arie van de Groep, is het bezoek van de provincie frustrerend. Hij laat RTV Utrecht daarom ook niet toe op het terrein van zijn fabriek, maar op de stoep lucht hij zijn hart. "Op deze manier hoeft het van mij niet", verzucht hij. "Ik heb er geen plezier meer in."
Het bedrijf ligt al een tijd onder een vergrootglas. Door de langdurige stankoverlast stelt de provincie steeds strengere eisen aan de fabriek, worden er dwangsommen opgelegd en zijn er regelmatig onaangekondigde controles. Daarnaast is Van de Groep verdachte in een grote fraudezaak en is de aandacht van de media daardoor nog meer toegenomen.
Hoewel Van de Groep de resultaten van het onderzoek met vertrouwen tegemoet ziet, ziet hij de situatie van zijn biogascentrale somber in. "Zelfs als de resultaten van het onderzoek goed zijn, dan zullen ze het wel weer negatief opvatten", legt de geëmotioneerde eigenaar uit. Volgens hem is maar een klein deel van het dorp tegen zijn fabriek, maar door de aandacht van politiek en media komt hij naar eigen zeggen niet verder.
"Ik ben dit project begonnen om iets goeds te doen", vertelt Van de Groep. "De aarde warmt in een snel tempo op, maar ik word aan alle kanten tegengewerkt." De ooit ambitieuze eigenaar wil de biogascentrale verhuizen naar een locatie naast het dorp, maar heeft er geen vertrouwen meer in dat dit ooit gaat lukken. "Ik geloof er niet meer in. Mijn droom wordt kapot gemaakt."
Morgen start een rechtszaak tegen de biogascentrale en een groep andere bedrijven.
Onderzoek naar gezondheidsrisico's biosgascentrale Bunschoten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.