Baarn geeft plan voor cultuurhuis in centrum toch nog een kans

BAARN - De verbouwing van theater De Speeldoos in Baarn gaat voorlopig in de la. De gemeenteraad wil toch nog laten onderzoeken of het theater naar het centrum kan verhuizen.
De politiek in Baarn besloot eind maart dat De Speeldoos aan de Rembrandtlaan uitgebreid moest worden met een onderkomen voor de bibliotheek en de Volksuniversiteit Baarn. Het theater ligt in een woonwijk en omwonenden vrezen dat het besluit voor meer parkeerproblemen in de buurt zal zorgen. Met de verbouwing is zo'n vier miljoen euro gemoeid.

ARCADE

Projectontwikkelaar Johan Zijtveld van JeeGee Vastgoed presenteerde onlangs een nieuw idee voor het zogenoemde cultuurhuis dat Baarn wil oprichten. Zijtveld is sinds kort eigenaar van de Arcade, een winkelstrip met kantoren erboven tegenover het Baarnse gemeentehuis. Hij wil het complex tussen de Brink en de Laanstraat slopen om plaats te maken voor de drie culturele instellingen. In ruil zou hij aan de Rembrandtlaan huizen willen bouwen.
In Baarn gaan al langer stemmen op om de bibliotheek en de volksuniversiteit niet uit het centrum te laten vertrekken, maar het theater juist naar het centrum te halen. Gisteravond bleek dat vrijwel de hele gemeenteraad het plan van Zijtveld interessant vindt. Wethouder Theo Stroo (D66) had een motie van VoorBaarn om het idee een kans te geven ontraden, maar alleen de Baarnse Onafhankelijke Partij stemde tegen.

FINANCIEEL ONDERBOUWEN

Zijtveld krijgt tot half september om zijn idee financieel te onderbouwen. Wat dat voor de plannen aan de Rembrandtlaan betekent, moet nog blijken. De bibliotheek zou op zijn vroegst pas in 2021 uit het centrum van Baarn vertrekken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.