Achttien jaar cel voor brand Kanaleneiland en doodslag op echtgenote

© Koen Laureij
UTRECHT - Mimoun H. uit Utrecht moet achttien jaar de cel in. De rechter acht bewezen dat de man uit Kanaleneiland zijn vrouw heeft gedood en vervolgens zijn appartement aan de Marshallaan in brand heeft gestoken. Een politieman die te hulp schoot bij de brand en daarbij zwaargewond raakte krijgt een schadevergoeding van 13.500 euro. Portaal, de eigenaar van de woning, krijgt 95.000 euro.
De brand en explosie zorgde vorig jaar juni voor veel commotie in de wijk. Agent Zefanja Engberts probeerde eerste hulp te verlenen bij de brand en raakte zwaargewond. Hij werd door het vuur omringd en moest zich via een raam naar beneden laten vallen. Daarbij brak hij beide benen.
Tijdens de rechtszitting twee weken geleden werd duidelijk dat 71-jarige Mimoun H. en zijn vrouw al lange tijd relatieproblemen hadden. Volgens de man had zijn vrouw een te nauw contact met de broer van haar buurvrouw hebben. "Zij zal niet meer bewegen, mijn hart is gekookt", zou hij tegen een neef hebben gezegd.
De rechter oordeelt vandaag dat Mimoun H. met het stichten van de brand niet alleen een grote ravage aan heeft gericht maar ook de veiligheid van zijn buren heeft geriskeerd. Bovendien werd het lichaam van zijn vrouw verminkt, zodat hun elf kinderen niet op een waardige manier afscheid hebben konden nemen van haar. In een emotioneel betoog vertelde één van de dochters: "Je bent alles verloren." Tijdens het voorlezen van het vonnis vandaag fluistert Mimoun H. "Sorry."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.