RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Grote rechtszaak over meststoffenfraude van start

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/EEMDIJK - De rechtszaak tegen de biogascentrale in Bunschoten-Spakenburg en een groepje andere bedrijven begon vanmorgen met een korte regiezitting. Het OM verdenkt de bedrijven o.a. van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en overtreding van de meststoffenwet.

Tijdens de zitting bleek dat het dossier in de zaak pittig is. De betrokken partijen moeten ruim 15.000 pagina's aan informatie doornemen.

Volgens het OM staat de hele keten terecht. Het gaat om bedrijven die te maken hebben met de aan- en afvoer van en naar de biogascentrale in Bunschoten-Spakenburg. Justitie vermoed dat er zo duizenden tonnen digestraat, het restproduct van de biogascentrale, illegaal gebruikt zijn als mest.

De officier liet weten dat de delicten volgens haar opzettelijk zijn gepleegd. Zo zou de administratie soms bewust niet zijn bijgehouden of werden papieren juist vervalst. Het verspreiden van dierlijke en industriële resten als mest op het land is volgens het OM schadelijk voor het milieu.

ONDERZOEK
In totaal heeft het Openbaar Ministerie vijf jaar lang onderzoek gedaan naar de verdachten. Het dossier wat tegen hen is opgebouwd vult inmiddels 32 mappen en dat kan nog groeien. De komende tijd mogen de advocaten van de verdachten nog onderzoekswensen indienen. Zo kan het zijn dat zij nog extra getuigen willen horen.

Daarnaast worden de verdachten de komende tijd uitgenodigd om een verklaring te geven over het geld dat zij volgens het OM verdiend zouden hebben met de illegale onderneming. De officier van justitie wil dit geld uiteindelijk terugvorderen, maar is benieuwd hoe de verdachten zelf aankijken tegen de gemaakte berekeningen. Om hoeveel geld het gaat blijkt mogelijk later in de rechtszaak.

Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -