Politie zet stroomstootwapen de helft minder vaak in

© Politie
AMERSFOORT - De politie heeft het afgelopen jaar beduidend minder vaak gebruik gemaakt van het stroomstootwapen dan het jaar daarvoor. Tussen februari 2018 en februari het jaar daarvoor is het wapen 170 keer gebruikt, ten opzichte van 343 keer. Ook is het stroomstootwapen het afgelopen jaar niet meer ingezet tegen personen die al (deels) onder controle of ingesloten waren.
De afname komt voor een deel doordat de zogeheten stunmode van het wapen minder wordt ingezet. Het wapen kan rechtstreeks op de huid gezet worden - de stunmode - of stroomdraden afvuren waardoor iemand tijdelijk zijn spieren niet kan bewegen. Ook zegt de politie dat vaak een waarschuwing dat het wapen kan worden ingezet al voldoende is om een verdachte mee te laten werken.
Als proef werkten vier politie-eenheden in Nederland sinds februari 2017 met het wapen, waaronder ook in Amersfoort. Daar was de politie erg positief over het gebruik van het stroomstootwapen. Al ging het ook een keer mis omdat agenten daar een verkeerde persoon taserden.
De politie ziet het liefst dat alle agenten die zich met noodhulp bezighouden, ermee worden uitgerust. Maar onder meer Amnesty International heeft grote moeite met het gebruik van het stroomstootwapen. Volgens de mensenrechtenorganisatie brengt het "onaanvaardbare gezondheidsrisico's" met zich mee en wordt het gebruikt in situaties die dat niet rechtvaardigen.
Dit najaar gaat de minister van Justitie en Veiligheid in debat met de Tweede Kamer over het al dan niet aanschaffen van het stroomstootwapen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.