Mezen in Utrecht storten zich op nestkasten tegen eikenprocessierups

© Pixabay
UTRECHT - De nestkasten voor pimpel- en koolmezen in Utrecht doen het erg goed, dat zegt wethouder Kees Diepeveen vandaag in de gemeenteraad. De gemeente heeft in totaal 120 nestkasten geplaatst op twee locaties.
Het doel is om kool- en pimpelmezen te lokken, die vervolgens de eikenprocessierups opeten. De wethouder gaf aan dat op de ene locatie 64% van de nestkasten bezet was, op de andere locatie ging het om 45% van de kastjes.
De wethouder gaf daarmee antwoord op vragen van de VVD. Die signaleert dat evenementen en uitjes in de stad afgezegd worden, omdat de jeuk van de rups gevreesd wordt. Volgens de VVD worden er zelfs schoolreisjes afgelast vanwege het probleem.
Diepeveen zei dat de gemeente de eikenprocessierups ook op andere manieren bestrijdt, bijvoorbeeld door ze op te zuigen. Als er een evenement gevaar loopt door het insect, dan krijgt zo'n melding voorrang, aldus de wethouder. Die gaf verder aan dat hij eind dit jaar met een rapport komt om de bestrijding van de rups te evalueren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.