Michael P. wil in cassatie tegen straf van 28 jaar cel met tbs in hoger beroep Anne Faber

© Beeldbewerking RTV Utrecht
UTRECHT/DEN DOLDER - Michael P. legt zich zeer waarschijnlijk niet neer bij de 28 jaar celstraf met tbs die hij vandaag opgelegd kreeg in het hoger beroep in de zaak Anne Faber. Volgens zijn advocaat is de kans groot dat hij in cassatie gaat. P. kreeg vandaag van het hof in Arnhem dezelfde straf als hij eerder ontving. Wel achtte het hof in Arnhem niet bewezen dat hij op de dag van de dood van Anne Faber op pad ging met het plan om iemand te vermoorden. Het Openbaar Ministerie had hem hier wel van beschuldigd.
Anne Faber verdween op 29 september 2017 tijdens een fietstocht in het gebied tussen Soest en Den Dolder. Haar lichaam werd bijna twee weken later op aanwijzingen van P. gevonden in een door hem gedolven graf in de buurt van Zeewolde. De politie was veroordeeld zedendelinquent P. op het spoor gekomen via DNA op de jas van Faber, die tijdens de massale zoektocht na haar verdwijning werd gevonden.
P. ontkende in hoger beroep dat hij met een vooropgezet plan handelde. Hij zei dat hij in het bos met zijn scooter toevallig op de fietsende Faber botste. Maar volgens het OM had P. een plan om iemand te vermoorden. Daarom was hij volgens justitie op pad gegaan met tie-wraps en een mes op zak en had hij zijn telefoon uitgezet. Volgens zijn advocaten gebeurde dit laatste omdat de telefoon een slechte accu had.
Het hof oordeelde uiteindelijk dat er sprake was van doodslag en niet van moord. Ook de getuigenissen van mensen die verklaarden dat P. in de weken voor de dood van Faber had gepraat over 'het pakken van een vrouw' die dan 'wel dood moest' vond het hof geen doorslaggevend bewijs. P. werd veroordeeld tot 28 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Dezelfde straf werd eerder ook opgelegd.

CASSATIE

Met de uitspraak van vandaag lijkt er nog geen einde gekomen aan de juridische afhandeling van de moord op Anne Faber. Verslaggever Riks Ozinga was vandaag in de rechtszaal in Arnhem en sprak daar advocaat Niels Dorrestein. Hij zegt dat de kans groot is dat zijn cliënt in cassatie gaat. Ozinga: "De zaak zal bij cassatie nog jaren voortduren. Een drama voor de familie van Anne Faber."
De zaak zal bij cassatie nog jaren voortduren. Een drama voor de familie van Anne Faber.
Riks Ozinga, verslaggever RTV Utrecht
Cassatie is de laatste mogelijkheid om een uitspraak in een Nederlandse rechtszaak aan te vechten. Een verzoek tot cassatie wordt door meerdere raadsheren behandeld. Zij kijken of alle regels zijn gevolgd en of de uitspraak voldoende is gemotiveerd. Als er fouten zijn gemaakt, moet de zaak over.

FAMILIE

P. zelf hoorde de straf vandaag vrij rustig aan. Ook aanwezig in de rechtszaal in Arnhem was Hans Faber, de oom van Anne Faber die de belangen behartigt van de familie van de studente. Hij noemt het 'zeer teleurstellend' dat niet bewezen kan worden dat P. op pad ging met het plan iemand te vermoorden. De familie is ervan overtuigd dat Michael P. met voorbedachten rade handelde.
De familie is ook boos over het gedrag van P. Dat hij serieus overweegt in cassatie te gaan, toont volgens Hans Faber aan dat zijn spijtbetuigingen en uitlatingen dat hij met de familie meeleeft geen enkele waarde hebben.
Het hof had vandaag ook nog iets over de familie van het slachtoffer te zeggen. De ouders en de broer van Anne Faber krijgen een schadevergoeding van 40.000 euro per persoon voor de materiële schade die zij hebben geleden, zoals de kosten van de crematie, en de immateriële schade, zoals de shock na het zien van het toegetakelde lichaam van de vrouw.

AANHOUDING

De advocaten van P. vonden dat hun cliënt minder straf verdiende omdat hij op hardhandige wijze was aangehouden door een arrestatieteam. Dit leidde tot een gebroken schouder. Het hof erkent dat er sprake is geweest van een vernederende en onwenselijk harde aanhouding maar laat dit niet tot strafvermindering leiden. Wel kan P. proberen via andere procedures een schadevergoeding te krijgen.
Ook het feit dat P. bij zijn arrestatie niet was gewezen op zijn zwijgrecht leidt niet tot een lagere straf omdat P. geen verklaringen heeft gegeven die belastend voor hem waren.

RESOCIALISATIE

Het hof in Arnhem oordeelde ook dat P. verminderd toerekeningsvatbaar was tijdens de moord op Anne Faber. Hij werd op het moment van de moord behandeld in de psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder voor een eerdere dubbele verkrachting. De dood van Faber was aanleiding om onder meer het resocialisatietraject waar P. in zat tegen het licht te houden. Afgelopen maart publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid een vernietigend rapport daarover.
"Bij de geleidelijke terugkeer van P. in de samenleving na zijn gevangenisstraf voor een dubbele verkrachting in 2010 is totaal niet gekeken of zijn hernieuwde vrijheden een gevaar zouden opleveren voor de omgeving. Dat is slechts een van de lange rij aan fouten die door de hele keten is gemaakt", luidde de conclusie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.