Hondenbelasting Vijfheerenlanden maakt de tongen los

© RTV Utrecht
LEERDAM - Moet je betalen voor het hebben van een hond of niet? Over die vraag moet Vijfheerenlanden binnenkort beslissen. De gemeente bestaat uit het voormalige Vianen, Leerdam en Zederik. In Vianen en Leerdam moesten hondenbaasjes al betalen en het college wil nu ook in Zederik hondenbelasting invoeren.
Het voornemen schiet bij Hondenschool Leerdam in het verkeerde keelgat. "Dat je ergens voor betaalt is prima, alleen de betaling gaat nu in de grote pot. Daar hebben veel hondenbezitters best wel moeite mee", vertelt Geurt van Dijk van de hondenschool.
In Leerdam betalen hondenbezitters 87,84 euro en 117 euro voor de tweede hond. Met dat geld kan de gemeente bijvoorbeeld hondenveldjes en controleurs betalen, maar ook het opruimen van de poep. Maar dat vindt Mellanie van Dijk van de hondenschool geen argument. "Ik ruim dat gewoon zelf op, ik zorg dat andere mensen geen last hebben van mijn dier. Dan hoeft daar ook geen belasting voor te komen."
"Ik zorg dat andere mensen geen last hebben van mijn dier"

VVD

De VVD in Vijfheerenlanden is ook geen voorstander van de hondenbelasting en noemt de heffing zelfs niet van deze tijd. "De Vijfheerenlanden kent véél landelijk gebied, waarbij erfhonden gebruikt worden als waakhond en ter bescherming. Daarop belasting heffen is voor de VVD Vijfheerenlanden géén logische zaak", schrijft de partij.
Volgens de liberalen gaat invoering van hondenbelasting zelfs in tegen de landelijke trend. De VVD wijst daarbij op cijfers waaruit blijkt dat 57 procent van de gemeenten hondenbelasting heeft. "Dat worden er steeds minder."
De hondenbelasting wordt op 18 juli tijdens de behandeling van de Kadernota besproken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.