Jeugdzorg Houten: "Gemeente moet steviger zijn rol pakken"

© ANP
HOUTEN - De complete oppositie in de Houtense gemeenteraad heeft een manifest opgesteld om de jeugdzorg in het dorp te verbeteren. De partijen hebben een zestal verbeterpunten opgesteld en dat aangeboden aan het college van B&W. Zo willen de politici dat ouders en ervaringsdeskundigen meer betrokken worden bij de zorg voor kinderen in Houten.
De aanleiding voor het politiek manifest is de enorme kritiek op het functioneren van Veilig Thuis en Samen Veilig. Maar de aanbevelingen van de partijen gaan veel verder: ze betreffen de hele jeugdzorg in het dorp. De problemen in het dorp werden voor het eerst benoemd door SGP-raadslid Pascal Ooms van de SGP.
Ooms beet zich twee jaar geleden vast in het dossier Jeugdzorg. Na verloop van tijd kreeg hij steun van andere partijen. In mei hield de oppositie een bijeenkomst voor Houtenaren met ervaring met de jeugdzorg. Het leidde tot het politiek manifest dat ondertekend is door de SGP, D66, Houten Anders!, PvdA en Inwonerspartij Toekomst Houten.
Marjan Boonzaaijer schreef mee aan het stuk: "We hebben het politiek manifest opgesteld op basis van signalen uit de Houtense samenleving dat de jeugdzorg echt beter kan." De D66'er gaat verder: "En dat is redelijk eenvoudig, handel vanuit het perspectief van ouders én kinderen. Neem ze serieus en laat ze zich veilig voelen. En weeslaagdrempelig."

SAVE

In het manifest staat onder andere een aparte paragraaf over Samen Veilig Midden Nederland, het bedrijf dat onder andere de taken van Veilig Thuis in de provincie Utrecht uitvoert. De partijen zeggen: "Het functioneren van SAVE staat in de hele regio ter discussie. Recent is een ander rapport verschenen, maar dit biedt vooralsnog onvoldoende perspectief voorverbetering."
Volgens Pascal Ooms is er ook voor de gemeente Houten een rol weggelegd, als het gaat om Samen Veilig: "Het verbeterplan zijn woorden, maar wij willen daden zien. Bijvoorbeeld dat de klanttevredenheid bij heel veel kinderen verbeterd wordt. Aan de andere kant vinden we dat de gemeente Houten steviger zijn rol moet pakken. Wij vinden echt dat de gemeente zicht moet hebben op de zorg voor haar cliënten, en zo nodig ingrijpt of een alternatief biedt."
Ook vinden de partijen dat procedures doorgelicht moeten worden. Aan de hand van het manifest gaan ze in diverse debatten aandacht vragen voor verbetering van de jeugdzorg in Houten. De oppositiepartijen in die gemeente lopen voorop als het gaat om de aanpak van de misstanden bij Samen Veilig Midden Nederland en andere jeugdzorgaanbieders. In andere gemeentes is er nauwelijks aandacht van de politiek voor de problemen, terwijl die provinciebreed spelen.
Jeugdzorg Houten: "Gemeente moet steviger zijn rol pakken"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.