Mestsilo omgebouwd tot huis: "Grappig dat je met je voeten in de stront staat!"

© RTV Utrecht
WERKHOVEN - Het was een grote droom van Sjoerd en Carola uit Werkhoven. De mestsilo achter hun boerderij ombouwen tot huis, want de silo's verdwijnen uit het landschap. Maar het stel vindt de mestsilo agrarisch erfgoed en dus is hun stinkende silo nu een frisse moderne vrijstaande villa.
In 2004 verhuisde het gezin naar hun boerderij in Werkhoven. De silo stond overwoekerd achter het huis. De ideeën vlogen door het hoofd en door een bevriende architect bedacht het stel om er een woonhuis van te maken. Sjoerd Cohen: "We wilden misschien wel samen met vrienden op één terrein wonen en toen kwam de silo voorbij. Toen gingen we samen kijken naar de mogelijkheden."
Maar de staat van de silo was nog even onbekend: "We dachten dat die helemaal leeg was, maar we konden er niet in. Dus ik heb een gat laten zagen en toen bleek dat er nog 75 centimeter drek in stond. Dat was toch wel heel grappig dat je nog met je voeten in de stront staat", lacht Sjoerd.

KINDEREN UIT HUIS

Na een jaar intensief werken en ontwerpen is de silo nu van alle gemakken voorzien en helemaal duurzaam. Het meest trots is Sjoerd op de trap die hij zelf getimmerd heeft: "Het is natuurlijk een rond gebouw. Dus ik heb met twee touwtjes alles uitgelijnd en op maat gezaagd. Dat is wel heel gaaf als het lukt als je geen timmerman bent." Sjoerd is interim-manager en had een tussenjaar waarin hij de silo helemaal afgemaakt heeft.
Als je zoiets wil doen, moet je het gewoon een keer doen!
Zoon Zeb Cohen
De silo wordt nu verhuurd aan gasten van over de hele wereld. Afgelopen vrijdag vertrokken gasten uit Saudië-Arabië uit de bed and breakfast. Maar in de toekomst wil Sjoerd er graag gaan wonen met z'n vrouw: "Ja, het is wat kleiner. En het is heel erg fijn wonen. Het voelt heel goed deze plek."
Maar voor ze verhuizen moeten de kinderen nog uit huis, zoals Zeb. En die hoopt dat ze nog lang in de grote boerderij blijven wonen. "Dat ga ik niet laten gebeuren hoor", lacht zoon Zeb. Hij is trots op z'n vader dat hij z'n droom heeft verwezenlijkt: "Het is iets dat hij altijd al heeft willen doen. Het werd tijd dat hij zichzelf ging testen of die het kon. Als je zoiets wil doen, moet je het gewoon een keer doen."
Sjoerd schat de kosten van de verbouwing op 200.000 euro. Hij kijkt terug op een heel mooi project: "Het is natuurlijk ongelooflijk leuk dat je dit kunt doen. Gewoon een jaar lang professioneel hobbyen en dat je dan zoiets weet te creeëren. Dat vind ik wel een cadeautje."
Wonen in een mestsilo.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.