Eikenprocessierupscowboys aan de slag in Achterberg: "nesten worden grof uit de bomen gemept"

© Ingezonden foto
ACHTERBERG - In Achterberg bij Rhenen zijn vandaag bestrijders van de eikenprocessierups aan het werk geweest zonder goede beschermende kleding. Ook werden nesten "grof uit de bomen gemept" waardoor ze op de grond terecht kwamen. Door een onzorgvuldige bestrijding van de jeukrups kan de overlast alleen maar groter worden, zegt het Kenniscentrum Eikenprocessierups.
Volgens het centrum zijn gemeentes zo wanhopig op zoek naar bestrijders van de eikenprocessierups dat mensen zonder kennis van zaken worden ingehuurd. Het kenniscentrum waarschuwde gisteren bij Omroep Gelderland al dat het inhuren van "cowboys" de overlast alleen maar vergroot. Er wordt gepleit voor een keurmerk voor eikenprocessierupsbestrijdingsbedrijven.

MILIEUVERONTREINIGING

Een voorbijganger trof langs de provinciale weg N233 in Achterberg vandaag twee bestrijders - "waarschijnlijk Polen" - die de rups onzorgvuldig aan het bestrijden waren. Volgens deskundigen van het Kenniscentrum droegen ze onvoldoende beschermende kleding en lieten ze de nesten van soms wel vijftig centimeter groot op de grond vallen. "De haren worden hierdoor alleen maar verder verspreid", zegt Silvia Hellingman van het Kenniscentrum Eikenprocessierups. "Het is eigenlijk een vorm van milieuverontreiniging."
De werkwijze kan acuut voor problemen zorgen doordat de brandharen van de rups over een groter gebied verspreid worden, maar ook later in het jaar, als de bermen gemaaid worden, kunnen de haren nog voor overlast zorgen. "Je weet niet waar dat gras dan terechtkomt. Als het gebruikt wordt als veevoer, krijgen de koeien er ook last van", zegt Hellingman.
Hellingmans collega, milieuarts Henk Jans, zei gisteren tegen Omroep Gelderland dat het onzorgvuldig en zonder opleiding bestrijden van de rups gevaarlijk kan zijn voor de mensen die dat doen. "De klachten en ernst daarvan nemen toe naarmate je er vaker mee te maken krijgt'. Jeuk kan bij onvoldoende bescherming overgaan in oog- en luchtwegklachten en uiteindelijk vallen er mensen uit.

UITBUITING

"Die jongens in Achterberg werken onder onveilige arbeidsomstandigheden", zegt Hellingman. "Het is ook maar de vraag of ze daar zelf van op de hoogte zijn. Je kunt je ook afvragen of er geen sprake is van uitbuiting". Eén van de bestrijders had wel een pak aan, maar geen helm. De ander droeg alleen een oranje veiligheidshesje en tuinhandschoenen. Hij veegde blootshoofds en met blote armen een nest van de grond in een plastic vuilniszak.
De eikenprocessierupsbestrijders in Achterberg waren aan het werk voor een aannemingsbedrijf in Rhenen. Dat bedrijf is boos over de berichtgeving en zegt alles volgens de regels te doen. De bestrijders zouden goed zijn voorbereid en acht weken ervaring hebben, zegt het bedrijf.
Het bedrijf is ingehuurd door de provincie. Een woordvoerder zegt dat ze met het bedrijf hebben gesproken en daarvan hebben gehoord dat ze zich aan de wet houden.
Eikenprocessierupscowboys aan de slag in Achterberg.
Eikenprocessierupsbestrijding in Achterberg, zaterdagmiddag 6-7-2019.
Eikenprocessierupsbestrijding in Achterberg, zaterdagmiddag 6-7-2019. © Ingezonden foto
Eikenprocessierupsbestrijding in Achterberg, zaterdagmiddag 6-7-2019.
Eikenprocessierupsbestrijding in Achterberg, zaterdagmiddag 6-7-2019. © Ingezonden foto

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.