Improviserende Utrechter regelt het verkeer in reddingsvest bij Tour d'Utrecht

© Raymond Schuit
UTRECHT - Toen Utrechter Raymond Schuit vanmiddag zag hoe wielrenners aan de Tour d'Utrecht in Oud-Zuilen een paar keer bijna voor zijn neus een aanrijding veroorzaakten in een onoverzichtelijke bocht, dacht hij geen twee keer na: hij trok zijn beste oranje reddingsvest aan en begon het verkeer te regelen.
Schuit zat vanmiddag lekker op zijn bootje Semper Fi een kop koffie te drinken toen het voor zijn neus bijna misging met fietsers die vanaf het Kerkhoflaantje de Oostwaard op wilden draaien. "Ik zag een aantal fietsers en automobilisten die wilden doorrijden terwijl er Tour-fietsers aankwamen die de binnenbocht namen. Die kwamen op een paar centimeter na in aanraking met het overige verkeer."
Na een handvol keren een bijna-aanrijding te hebben gezien, besloot Schuit zijn bootje te verlaten en aan wal te gaan. "Ik dacht: dit is een minpuntje. Laat ik maar eventjes iets uitproberen." Hij ging zelf het verkeer regelen, in zijn reddingsvest "want dan lijkt het net alsof ik erbij hoor."
De improviserende verkeersregelaar wist alles in goede banen te leiden. En ook daarbuiten ging alles goed. De Tour d'Utrecht verliep zonder grote problemen, aldus een woordvoerder. Die legt uit dat de t-splitsing in Oud-Zuilen ligt op het stuk parcours waar deelnemers 'vrij rijden'. "Het eerste stuk rijden we samen als peloton door de stad, op de route van de ploegentijdrit van de Vuelta in 2020. Dat hebben we met zo'n 2200 mensen gedaan. Daarna gingen we naar Castellum De Meern en vanaf daar was het een vrije tourtocht. Wielrenners zijn dan normale verkeersdeelnemers."
De woordvoerder reageert positief op de actie van Schuit maar zet wel een kleine kanttekening: "Ik ben altijd voorzichtig als mensen niet bevoegd zijn als verkeersregelaar. Want stel dat hij mensen de verkeerde kant op wijst, wie is er dan verantwoordelijk?"
Schuit zelf moet vooral lachen om zijn dagje als verkeersregelaar. Hij heeft nog wel een tip voor de organisatie: "Kijk nog eventjes of er bij zo'n onoverzichtelijke situatie een verkeersregelaar te regelen valt." En ja, Schuit zelf ís eventueel beschikbaar. De Utrechter lachend: "Ja hoor, een aandenken sla ik nooit af!"
In totaal deden er ruim 2300 wielrenners mee aan de Tour d'Utrecht
In totaal deden er ruim 2300 wielrenners mee aan de Tour d'Utrecht © José Been

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.