Korte Steynlaan blijft gemoederen bezighouden; Zeistenaren organiseren bijeenkomst

De oude situatie.
De oude situatie. © Google Streetview
ZEIST - Omwonenden van de Korte Steynlaan in Zeist organiseren vanavond een bijeenkomst over het verkeersplan om het centrum autoluw te maken. Een van de oplossingen was om van de Korte Steynlaan een eenrichtingsweg te maken, maar dat zien veel bewoners niet zitten. Vivienne Groenewoud startte daarom een petitie tegen de nieuwe verkeerssituatie en die werd bijna 3000 keer getekend.
Op dit moment wordt de nieuwe verkeerssituatie getest, maar volgens Groenewoud zorgt de eenrichtingsverkeer voor gevaarlijke situaties omdat automobilisten niet begrijpen waar ze heen moeten. "Ze rijden zoekend rond en gaan stilstaan op plekken waar dat niet mag. Uiteindelijk gaan ze dan heel hard gassen als ze doorhebben waar ze wél naartoe mogen en dat gaat dan langs schoolkinderen."

OMRIJDEN

Bewoners klagen ook dat ze kilometers moeten omrijden. Ondernemers zeiden eerder dat ze hun omzet terug zagen lopen. De gemeente opende daarna een informatiepunt om de nieuwe maatregelen uit te leggen. Daarnaast werden er kleine aanpassingen gedaan.
Ook de PvdA wilde het plan eerder van tafel en diende twee keer tevergeefs een motie in. "Ik zie dat dit een groot knelpunt is", zegt raadslid Karst Schuring van de PvdA. "Ik zie geen relatie met het centrumplan en ik vind dat het onwenselijk om met de aanpak van dit knelpunt te wachten tot de evaluatie, want bewoners in de wijk moeten ver omrijden. Daarom worden bewoners in hun belang benadeeld."

WENNEN

De motie van de PvdA werd onder meer afgewezen door GroenLinks. "Wij hebben afgesproken met de raad dat we het verkeersplan een half jaar gaan draaien en dat we daarna gaan evalueren. Mensen moeten wennen aan de nieuwe situatie en je moet in verschillende seizoenen meten", zegt raadslid Ronald Camstra.
Maar wennen aan de situatie vindt Vivienne Groenewoud geen argument. "Mijn oma zei altijd: hangen went ook, maar dat betekent niet dat het een gewenste situatie is. Ik vraag me nog steeds af wie er bij geholpen is om de hele Korte Steynlaan af te sluiten."
In het najaar wordt er dus geëvalueerd. Vanavond is er een gesprek met de bewoners.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.