RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

CBS: Meer koopwoningen opgekocht voor verhuur

PROVINCIE UTRECHT - Steeds meer koopwoningen worden een huurwoning. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2017 kwamen bijna 100.000 woningen die geen eigendom waren van een woningcorporatie in gebruik als huurwoning.

"De commerciŽle huursector groeit ten koste van koopwoningen die misschien anders naar starters zouden gaan", zegt Marcel Trip van de Woonbond in Utrecht. "Betaalbare koopwoningen worden dus dure huur, omdat particuliere beleggers denken er een mooi rendement op te kunnen maken." Volgens Trip gebeurt dat vooral in grote steden als Utrecht, Amsterdam, Eindhoven en Groningen.

Door deze ontwikkeling vallen mensen tussen wal en schip. "Ze komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en een woning in de particuliere sector kunnen ze op dit moment niet betalen."

Politiek ingrijpen is volgens Trip een oplossing om deze trend te keren. Dat kan volgens hem door bijvoorbeeld de grens tussen de particuliere sector en de vrije sector te verhogen. Nu is het nog zo dat huizen met een huur vanaf 721 euro onder de vrije sector vallen. "Je kunt ervoor kiezen om dat door te laten lopen, zodat woningen die er nu boven vallen niet voor de hoofdprijs worden aangeboden."

Er waren ook 73.000 huurwoningen die koopwoningen werden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht