OM eist 7 jaar en 8 maanden cel tegen Utrechtse Syriëganger die op loonlijst IS zou hebben gestaan

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Syriëganger Oussama A. moet 7 jaar en 8 maanden de cel in omdat hij lid was terreurorganisatie Islamitische Staat en terreuraanslagen wilde plegen in Irak en Syrië. Tenminste, dat vindt het Openbaar Ministerie dat deze straf vandaag eiste in de rechtszaak tegen de Utrechter in de zwaarbeveiligde rechtbank van Schiphol. Vandaag stonden daar twee Syriëgangers terecht. Beiden zijn 24 jaar en worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. En beiden zeggen vooral heel erg verkeerd begrepen te zijn.
In de middag kwam het verhaal van Utrechter Oussama A. aan bod. Volgens verslaggever Mark van der Wel maakte hij een gespannen indruk. In de rechtbank verklaarde de Utrechter niet gevochten en niemand gedood te hebben in het kalifaat. Hij zou bovendien gedwongen zijn om shockerende foto's te nemen met IS'ers bij een gekruisigde man. "Als ik niet op de foto zou gaan, zou ik ook zo eindigen."
De foto waarbij hij met zijn voet op de rug van een dode vrouw staat, zou een manier zijn geweest om een meisje dat achter hem aan zou reizen af te schrikken. "Ik wilde dit niet en heb er spijt van."

STOERDOENERIJ

De foto's gingen al snel rond in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Daar herkende de wijkagent Oussama. Hij maakte een proces-verbaal op. In een chatgesprek zei Oussama dat hij de foto van hemzelf bij de gekruisigde man als profielfoto wilde gebruiken op internet. Dat was grootspraak, aldus A.
A. viel vaker terug op dat verweer: zijn uitlatingen naar het thuisfront zouden vooral bluf zijn geweest. "Ik zeg domme dingen, mevrouw. Maar echt, mevrouw, ik heb het niet gedaan, mevrouw!"
JONG EN NAÏEF
A. zegt vooral goedgelovig te zijn geweest in een donkere periode in zijn leven. "Ik had het moeilijk in Nederland. Ik was jong en naïef en sliep overal en nergens", zo verklaarde A. in de rechtbank.
"Al mijn vrienden waren crimineel. Ik deed ook dingen om geld te krijgen. Het voelde heel slecht. Ik wilde naar school. Niemand nam me aan, zelfs als vakkenvuller niet."
A. probeerde naar eigen zeggen bij de landmacht te komen, maar kwam de testen niet door. "Het was de druppel. Ik was het zo zat dat ik weg wilde uit Nederland. Niemand hielp me, alleen maar rekeningen kreeg ik."

LOONLIJST

A. eindigde uiteindelijk in het kalifaat en zegt daar werk te hebben gevonden in de medische dienst. Maar zijn naam staat ook op de loonlijst van Islamitische Staat als sluipschutter bij een bepaalde divisie. Een misverstand, aldus A. "Mijn naam staat op die lijst, maar ik ben het niet", verklaarde hij daarover.
Opvallend is dat Oussama's moeder chatgesprekken met haar zoon liet lezen aan bekenden. De bedragen die hij in die gesprekken noemt, komen precies overeen met de bedragen op de loonlijst.
Ook had hij een gesprek met een vrouw waarin hij opschepte over zijn werk als sluipschutter. Maar dat was bedoeld om indruk te maken, legde A. uit. "Ik liet ze horen wat ze wilden horen. Dat is voor u een andere wereld."

REDA N.

A. was niet de enige die voor de rechter stond vandaag. Ook de zaak van Syriëganger Reda N. uit Leiden werd behandeld. Hij kwam 's ochtends als eerste aan het woord en ontkende stellig dat hij in Syrië en Irak zou hebben gevochten voor IS. Ook heeft hij niemand geronseld om mee te doen, zo zei hij tegen de rechtbank.
De verhalen van N. en A. vertoonden vanmiddag veel overeenkomsten. Ook N. zegt dat allerlei verklaringen over zijn rol en radicalisering niet kloppen. Hij was geen strijder maar hielp in een ziekenhuis en bracht daar drinken rond en maakte wonden schoon. Een formulier van IS waarop hij wordt aangeduid als strijder, zou niet kloppen.
Want ook Reda N. wordt verkeerd begrepen, verklaarde hij. Foto's waarop hij te zien is met raketwerpers en machinegeweren waren volgens hem "stoerdoenerij" en de kleding die hij droeg, stelde niets voor. "Een spijkerbroek mocht niet. In die kleding viel je minder op."

TURKIJE

De twee verdachten zouden in 2014 zijn afgereisd naar Syrië en daar na een training hebben meegedaan aan de gewapende jihadistische strijd. Ook zouden ze terroristische activiteiten hebben voorbereid. Na twee jaar zijn ze de grens met Turkije overgestoken en werden ze gearresteerd.
De Utrechtse Oussama A. zou in Syrië shockerende IS-foto's hebben verspreid. Hij werd eerder ook al vervolgd voor een oorlogsmisdrijf omdat hij lachend poseerde bij een gekruisigd persoon.

VEROORDELING

In Turkije kregen de mannen zes jaar cel vanwege terrorisme. Tijdens hun hoger beroep zijn ze naar Nederland overgebracht. Een Turkse celstraf kunnen ze in Nederland uitzitten. Volgens hun advocaat is het niet eerder voorgekomen dat Syriëgangers in twee landen zijn verwikkeld in terrorismeprocessen.

OM EIST STRAF

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag tegen A. specifiek zeven jaar celstraf voor deelname aan de strijd en acht maanden voor het poseren bij lijken. Een verslaggever van RTV Utrecht zag hoe A. opgelucht leek na deze eis. Mocht hij deze straf krijgen, dan zou hij binnen vijf jaar weer onder voorwaarden vrij kunnen zijn.
Voor de gehele behandeling van de zaak is twee dagen uitgetrokken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.