Klimmer Van Rooijen nog niet veilig

UTRECHT - De Utrechtse klimmer Wilco van Rooijen die werd vermist op de Pakistaanse berg K2 is terecht. Op dit moment bevinden hij en nog twee klimmers zich in kamp C2, op 7100 meter hoogte.
Maar, zo stelt de expeditie waar hij mee klimt, hij is nog niet uit de gevarenzone. De afdaling van Van Rooijen en stadsgenoot Cas van de Gevel vanaf de top van K2 gaat langzaam. Hun tocht wordt flink bemoeilijkt door de ernstige bevriezingsverschijnselen aan voeten en handen.
De verwachting is dat Van Rooijen en Van de Gevel maandag aankomen in het basiskamp waar een helikopter hen kan oppikken. Incipit Expeditie Management heeft contact gehad met de klimmers. Zij maken het naar omstandigheden goed.
Andere klimmers
Het is nog zeer onduidelijkheid hoeveel klimmers er exact op de K2 omgekomen en vermist zijn nadat een ijslawine vrijdag een deel van de touwen die klimmers gebruiken, wegsloeg.
Van Rooijen heeft drie nachten doorgebracht boven 8.000 meter hoogte, in een deel van de berg dat bekend staat als de Dodenzone.
Volgens Incipit Expeditie Management, die de Nederlandse expeditie vanuit Nederland begeleidt, bevonden zich ten tijde van de lawine drie teams op de top van de berg: een Nederlands, een Italiaans en een Koreaans. Van het Nederlandse team kwamen drie leden vast te zitten. Zij proberen zo snel mogelijk naar het basiskamp terug te klimmen. Hoeveel deelnemers de andere expedities telden, is niet bekend.
Naast de drie officiële teams, bevonden zich ook nog enkele Fransen, Serviërs en Noren op de top. Incipit heeft bevestiging van het overlijden twee Koreanen, één Noor en een Serviër. Maar onbevestigde buitenlandse bronnen spreken over zeven of zelfs negen doden.
Ook over het aantal nog vermiste klimmers variëren de berichten. Volgens Incipit zijn er in elk geval nog vier klimmers vermist: een Fransman, een Pakistani, een Noor en een Ier. De Ier maakte onderdeel uit van het Nederlandse team. Voor zijn leven wordt
gevreesd. De reddingsoperatie om andere klimmers van de beruchte top te halen, is in volle gang.
Berucht
De piramidevormige K2, op de grens van Pakistan en China, is onder klimmers erg berucht. Het extreem veranderlijke weer, verraderlijke kloven en lawinegevaar rond de top maken een klim tot een hachelijke onderneming. Vooral de afdaling geldt als gevaarlijk. Tot nog toe hebben 280 mensen de top bereikt, maar zeker 66 klimmers overleden tijdens de beklimming. 1986 gold als een rampjaar op de K2: tijdens een zware storm kwamen dertien klimmers om het leven.
Het was de derde poging van Van Rooijen om de K2 te bedwingen. In 1995 raakte hij zwaar gewond bij een eerdere beklimming van de Himalayareus. Hij werd toen geraakt door een vallend rotsblok. De ervaren avonturier stond eerder boven op de Mount Everest en deed ook mee aan een reeks poolexpedities.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.