Slachtoffers vinden steeds beter de weg naar Utrechts centrum voor seksueel geweld

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
UTRECHT - Slachtoffers van verkrachting of aanranding weten steeds beter de weg te vinden naar het Centrum Seksueel Geweld in Utrecht. Vorig jaar waren er ruim 3200 meldingen en dat is bijna de helft meer dan in 2017. De stijging komt onder meer doordat het centrum in Utrecht steeds bekender wordt, maar ook omdat politie en hulpverleners steeds beter doorverwijzen.
Medewerkers van het centrum zien dat mensen steeds adequater reageren als ze geconfronteerd worden met seksueel geweld: "Steeds meer mensen weten wat ze moeten doen als het net is gebeurd. En dat is waar we naartoe willen, net als in het buitenland, daar weten mensen: als zoiets is gebeurd, dan heb je recht op goede zorg."
Want goede zorg is belangrijk, aldus het centrum. Dat adviseert slachtoffers om, ook al is het moeilijk, binnen een week na een aanranding of verkrachting hulp te zoeken. Binnen die tijd is de kans namelijk het grootste op psychisch herstel, het voorkomen van een zwangerschap en geslachtsziektes en het veiligstellen van sporen.
Binnen het Centrum Seksueel Geweld werken artsen, psychologen en politie samen zodat een slachtoffer van seksueel geweld alle hulp krijgt die nodig is. Het centrum heeft vandaag een eigen chatfunctie gelanceerd. Daarmee kunnen slachtoffers in de avond en nacht chatten met speciaal getrainde hulpverleners.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.