Met monumentenstatus wil Baarn smederij Lage Vuursche redden

© Caspar Huurdeman
LAGE VUURSCHE - Baarn wil van de oude smederij in Lage Vuursche een gemeentelijk monument maken. Het verpauperde pand aan de Dorpsstraat verloor zijn status als Rijksmonument en de gemeente hoopt dat delen van het pand zo toch behouden blijven.
De monumentencommisie van de gemeente moet nu een advies uitbrengen. Tot die tijd wordt het pand dat al jaren leeg staat en nu grondig wordt verbouwd wel al beschermd als gemeentelijk monument.
De oude smederij is onderwerp geweest van een langdurige discussie. De eigenaar moet het pand op last van de gemeente opknappen, maar de inspanningen die hij daar in eerste instantie voor leverde, schoten volgens de lokale politiek ernstig tekort.
In het oude gebouw zijn drie appartementen en een villa gepland die op Funda al te koop staan voor acht ton tot 1,4 miljoen euro. Het bouwtempo lijkt overigens niet al te hoog te liggen. Nadat twee jaar geleden de sloop en herbouw was begonnen verloor de smidse vorig jaar haar achtermuur in een zware storm. Een week later meldde de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed dat de smederij van het rijksmonumentenregister zal worden afgevoerd. In mei van dit jaar bereikte de nieuwbouw het hoogste punt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.