Big Brother bij Utrechtse dassenfamilie: "Het is net een real-life soap"

© Maarten den Hartigh
PROVINCIE UTRECHT - Dassen in gebieden van natuurorganisatie Utrechts Landschap worden gedurende meer dan een jaar non-stop gevolgd met wildcamera's.
Door de versnippering van natuurgebieden en een toename van verkeer blijft het gevaar voor de das op de loer liggen. Chris Achterberg van de Dassenwerkgroep benadrukt dan ook dat dit project een belangrijk doel heeft. "Met deze video's willen we de bescherming en acceptatie van de dassen vergroten. Veel mensen weten weinig van dit prachtige dier in onze eigen Utrechtse bossen. Net zoals mensen niet weten hoe veel van deze dieren jaarlijks worden aangereden."
Dassen zijn zijn vooral 's avonds laat en 's nachts actief en worden dus zelden gespot. De dag brengen ze slapend door in hun burcht. Dankzij de video-opnames van de Dassenwerkgroep is het nu mogelijk om een dassenfamilie 's nachts in actie te zien in een van de gebieden van Utrechts Landschap.
REAL-LIFE SOAP
"Wij willen dat zoveel mogelijk mensen in de provincie Utrecht kennis kunnen maken met dit mooie en mysterieuze dier", zegt Ronald Stiefelhagen, een van de initiatiefnemers. "Elke maand tonen we het publiek de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen weken. Het is net een real-life soap!"
De dassenburcht op de Heuvelrug heet De Eik. De eerste beelden van de wildcamera's zijn nu te zien op YouTube, een tweede video volgt halverwege deze maand.

HULP VOOR DE DAS

In de jaren tachtig waren er nog maar drie of vier dassen op de Utrechtse Heuvelrug. Utrechts Landschap is de das gaan helpen door houtwallen terug te brengen. Ook zijn er op verschillende plekken faunapassages onder wegen aangelegd. En met succes, stelt Utrechts Landschap. "In onze gebieden zijn tegenwoordig 35 hoofdburchten en 30 dassenfamilies te vinden. In totaal gaat het om ongeveer 115 dassen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.