De jeukrups bestrijden in korte broek kan prima. Of niet?

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Hoe goed moeten bestrijders van de eikenprocessierups zichzelf inpakken in beschermde kleding? Is het nodig om de omgeving te waarschuwen tegen de werkzaamheden? Afgelopen weekend doken foto's en video's op van bestrijders die soms zonder beschermende kleding hun werk deden. Volgens een van de betreffende bedrijven kon dat in dat geval geen kwaad.
Het bedrijf in kwestie zegt dat de nesten vooraf zijn bespoten met een soort lijm, de gevaarlijke brandhaartjes van de eikenprocessierups komen daardoor niet meer vrij. Geen gevaar voor bestrijder en de omgeving dus. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups is het niet met die lezing eens. Zij blijven bij hun standpunt dat er een verplicht keurmerk moet komen voor rupsenbestrijders met opleidingseisen en de verplichting van beschermende kleding. Als het aan het kenniscentrum ligt mogen bedrijven zonder keurmerk niet aan het werk worden gezet.
Dat er geen brandhaartjes vrijkomen bij met lijm ingespoten nesten gaat er bij Henk Jans van het Kenniscentrum Eikenprocessierups niet in. "Je fixeert de buitenkant. Dan kun je wel denken dat je geen haren meer hebt, maar dan komen die haren aan de onderkant natuurlijk nog vrij."
Deze foto deed stof opwaaien: bestrijder in korte broek aan het werk
Deze foto deed stof opwaaien: bestrijder in korte broek aan het werk © Ingezonden foto
Helemaal bij grotere nesten is het tegenhouden van alle haren onmogelijk volgens Jans. Hij zegt: "Die grote nesten die ze eruit halen, dat heb ik ze ook zien doen in het filmpje, dan valt het gewoon uit de bomen." Jans snapt dan ook niet dat de bestrijders zich niet beter beschermen. "Ontblote armen, ontblote benen, ontbloot gezicht. Aan alle kanten komen die brandharen vrij, met alle gevaren van dien."
De werkgever moet volgens Jans verantwoordelijkheid nemen. Zij zijn verplicht om ervoor te zorgen dat werknemers niet in aanraking komen met ziekmakende stoffen. Dat ging in Achterberg en Den Dolder afgelopen weekend in ieder geval mis, aldus Jans over het filmpje: "Ik zag daar mensen lopen die totaal niet op de hoogte zijn van wat daar gebeurt. De man in kwestie staat de nesten weg te zuigen. Die brandharen vliegen alle kanten op. Plus dat de berm besmet raakt dus als mensen daar gaan zitten ook weer het risico lopen in contact te komen met brandharen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.