RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Weidevogels bij vervuilde Westdijk Bunschoten veilig, vee niet

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Er zijn geen risico's voor weidevogels in de omgeving van de vervuilde Westdijk in Bunschoten, dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Wel zijn er beperkte risico's voor vee dat uit de omliggende sloten drinkt.

De grond die werd gebruikt om de Westdijk te verstevigen is verontreinigd. Eerder werd daarom al onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit van de omliggende sloten, daaruit bleek een verhoogd zoutgehalte. Sindsdien geldt er voor boeren een advies om vee niet uit de sloten te laten drinken.

ONDERZOEK
Dat advies van het waterschap Vallei en Veluwe blijkt niet voor niets. Volgens onderzoek van het RIVM en de Universiteit Wageningen brengt het drinken van het vervuilde water beperkte risico's met zich mee. "De gemeten concentraties verschillen afhankelijk van de tijd van het jaar", aldus het RIVM. "Wij adviseren om het water uit de sloot direct achter de dijk uit voorzorg het hele jaar niet te gebruiken."

Ook bij het laten grazen van vee in de buurt van de Westdijk moeten boeren alert zijn. "Direct naast de dijk zijn enkele witte vlekken (zoutvlekken) ontstaan. Waarschijnlijk is het gras op deze plekken niet geschikt als veevoer", schrijft het RIVM.

Toch is er ook goed nieuws. Volgens het RIVM hebben weidevogels niets te vrezen van de vervuiling van de Westdijk. "De vogels zijn namelijk gewend aan een zoute omgeving. Ook kunnen ze naar minder zoute gebieden gaan om daar te nestelen of te eten."

AANBEVELINGEN
Eerder werden ook verhoogde zoutgehalten gevonden in omliggende sloten, die door het waterschap werden afgedamd. Daaruit blijkt, volgens de Universiteit Wageningen, dat afdammen onvoldoende is.

De universiteit komt daarom met een aantal aanbevelingen voor het waterschap: "Het doorspoelen van de sloten, het monitoren van de afgedamde sloten en een aangepast baggerbeheer." Omdat deze maatregelen al worden genomen, is extra actie volgens het waterschap niet nodig.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -