RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Drie aanvragen voor islamitische middelbare school in Utrecht afgewezen

UTRECHT - Er komen voorlopig geen nieuwe islamitische middelbare scholen in Utrecht. Alle aanvragen om in de vier grote steden zo'n school op te richten zijn het afgelopen jaar afgewezen. Dat concludeert de NOS uit gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Drie van de tien aanvragen betroffen scholen in Utrecht.

De aanvragen in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn volgens de NOS afgewezen omdat de middelbare scholen niet konden aantonen dat ze genoeg leerlingen trekken in de gemeente waar ze zich wilden vestigen. Daarvoor is een wettelijke norm vastgelegd, waarbij onder meer gekeken wordt naar het aantal basisscholen met dezelfde grondslag in de buurt.

In Nederland zijn op dit moment twee islamitische middelbare scholen en 54 islamitische basisscholen. Over de vrijheid van onderwijs wordt gediscussieerd, onder meer omdat het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam volgens de AIVD in de greep van salafistische bestuurders is. Het lyceum wil uitbreiden naar Utrecht en Den Haag.

Overigens hebben ook andere onderwijsinstellingen, zoals boeddhistische en vrije scholen, moeite om een school te starten. De minister van Onderwijs heeft daarvoor een nieuwe wet in voorbereiding, die toelaat dat bijvoorbeeld ouderverklaringen of marktonderzoek meetellen bij het beoordelen van de belangstelling. De wet wordt in het najaar in de Tweede Kamer besproken.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht