Nieuwegeinse vrouw krijgt jeugddetentie en jeugd-tbs voor 15 autobranden en 2 bekogelingen

© RTV Utrecht / Bernadette Keizer
NIEUWEGEIN/UTRECHT - Een 20-jarige vrouw uit Nieuwegein is veroordeeld tot acht maanden jeugddetentie voor haar betrokkenheid bij vijftien autobranden in Utrecht en Nieuwegein eind vorig jaar. Daarnaast legt de rechtbank een zogenoemde PIJ-maatregel (jeugd-tbs) op. De rechtbank acht de vrouw ook schuldig aan het gooien van stenen door de ruit van een rijdende bus en de ruit van een woning.
De Nieuwegeinse zei twee weken geleden op zitting dat het haar ging om de kick, de adrenaline en de spanning. De vele autobranden en de bekogeling leidden in november en december tot angst onder inwoners van Utrecht en Nieuwegein. De vrouw sloeg toe met medeverdachten en soms ook alleen. De bekogeling van de bus had ook veel slechter af kunnen lopen, stelde de rechter.
Op het moment dat verdachte toesloeg, was zij 19 jaar en dus meerderjarig. Normaal gesproken betekent dit dat het volwassenenstrafrecht van toepassing is, maar de rechtbank kán in zaken tegen 18- tot 23-jarige verdachten het jeugdstrafrecht toepassen. Bijvoorbeeld als dit gezien hun persoonlijke omstandigheden wenselijk is. Net als de verschillende deskundigen, de officier van justitie en de advocaat van verdachte vindt de rechtbank dat in deze zaak het jeugdstrafrecht van toepassing moet zijn. "Het jeugdstrafrecht biedt betere behandelmogelijkheden voor haar problematiek."
Naast een jeugddetentie van acht maanden vindt de rechtbank dat een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel noodzakelijk is. De PIJ-maatregel wordt opgelegd voor drie jaar, maar kan als dat nodig is worden verlengd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.