Viszaak in Lombok na beschieting weer open, ook andere zaken mogen weer open

Het pand werd in de nacht van 29 mei beschoten
Het pand werd in de nacht van 29 mei beschoten © Michiel van Beers
UTRECHT - De viszaak aan de Laan van Nieuw Guinea in de Utrechtse wijk Lombok die eind mei werd beschoten, is sinds vandaag weer open. Ook twee andere panden die anderhalve maand geleden werden beschoten, mogen weer open. Volgens burgemeester Jan van Zanen is de veiligheid niet langer in gevaar.
De eigenaar van de viszaak is blij dat hij weer op kan, zegt hij tegen RTV Utrecht. Maar hij is ook kritisch op het eerdere besluit van de burgemeester om de beschoten panden te sluiten: "Winkels moeten niet worden gesloten als ze worden beschoten, dan gebeurt het ook niet meer".

BRIEF

Van Zanen schrijft in een brief naar de gemeenteraad dat de tijdelijke sluiting van de viswinkel en twee andere beschoten panden niet wordt verlengd. Utrecht sloot de drie panden voor vijf weken nadat er in dezelfde periode op de Kanaalstraat ook een 44-jarige man werd doodgeschoten.
De burgemeester sprak van een ernstige verstoring van de openbare orde en een bedreiging van de veiligheid van omwonenden. Daardoor vond hij sluiting onvermijdelijk.
We moeten een middelvinger opsteken naar de criminelen.
Eigenaar viswinkel

GEEN INFORMATIE

In de brief schrijft Van Zanen dat de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie geen informatie meer hebben waaruit blijkt dat de veiligheid nog langer in gevaar is. Daardoor hoeven de panden niet langer dicht te blijven.
De eigenaar van de viswinkel zegt sinds afgelopen vrijdag zijn pand weer in te mogen. Vandaag is de winkel na een grote schoonmaak weer open. "Veel omwonenden zijn al langsgeweest om ons een hart onder de riem te steken," zegt hij.

NIET EENS

Hoewel hij begrijpt waarom Van Zanen tot sluiting over ging, is hij het nog altijd niet met de burgemeester eens. Hij vindt dat je criminelen hun zin geeft door winkels die worden beschoten te sluiten. "We moeten een middelvinger opsteken naar de criminelen," zegt de eigenaar. Hij denkt dan ook dat de beschietingen ophouden als de gemeente niet gelijk tot sluiting over gaat.
De eigenaar van de slagerij aan het Prins Bernhardplein in Zuilen was nog niet bereikbaar. Zijn slagerij werd in korte tijd twee keer besloten. Ook werd er een explosief voor de deur van de zaak neergelegd.
Het beschoten restaurant Arabella was eveneens nog niet voor commentaar bereikbaar. In een voicemailbericht laat het restaurant weten dat hun facebookpagina in de gaten moet worden gehouden voor de heropening. Op de bewuste pagina zijn daar nog geen mededelingen over te vinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.